Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Valfrihet ger mer nöjda skolelever

Publicerat onsdag 6 november 2002 kl 15.38
Att elever som går på friskolor, och deras föräldrar, i snitt är mer nöjda med skolan än de som går på kommunala skolor beror inte på att friskolorna är bättre. Det menar Staffan Yngve, socialdemokratiska ordförande i beredningen för barn- och ungdomsnämnden.
Han tror i stället att orsaken är att de som går på kommunala skolor inte alltid får gå på den skola de önskar. - Det blir anvisningar av elever till skolor som föräldrarna inte är nöjda med och det kan också göra att barnen blir missnöjda. När det gäller friskolor väljer man själv, säger han. Upplandsnytt berättade i morse om den omfattande enkät som Uppsala kommun skickat ut till barn och föräldrar i både kommunala skolor och friskolor. Sammanställningen visar att många elever är nöjda med mycket - men att friskolornas elever i snitt svarar ännu mer positivt. Också deras föräldrar är mer positiva. Bland åttondeklassarna känner till exempel fler friskoleelver att de kan vända sig till sina lärare i förtroende, att stämningen i klassen är bra, och att de lätt kan få extra hjälp om de behöver. Och socialdemokratiska politikern Staffan Yngve tror alltså att just det att de som går på friskola valt skolan själv är den främsta förklaringen till enkätens resultet. Men trots det så tror han inte att lösningen för att få alla mer nöjda är att låta bli att anvisa barn till skolor och i stället låta alla välja helt fritt - det skulle bli ett alldeles för komplicerat pussel varje läsår, menar han. - Det är ingen lösning. För att barn och föräldrar ska bli nöjda krävs en bra skola, inte minst kommunala skolor, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".