Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Målet för svenskundervisningen orealistiskt"

Publicerat torsdag 7 november 2002 kl 15.05
Målet att alla ska klara provet svenska för invandrare (SFI) på ett års studier är orealistiskt. Det säger företrädare för flera partier efter ett möte idag. Det måste till individuella lösningar för var och en som ska börja svenskundervisningen.
- Det är människor med olika bakgrund och erfarenheter som kommer hit och det kräver insatser som ser olika ut från fall till fall, säger moderaten Gunilla Wigren Dahlin. I morse rapporterade vi om en utvärdering som visar att det är svårt att klara SFI-provet på tolv månader. Men det innebär ändå inte att undervisningen behöver vara dålig, snarare vill politiker och utvärderare angripa målet som är orealistiskt. Alla oavsett bakgrund kan inte dras över en och samma kam - en del kan inte läsa, en del har längre akademisk utbildning, och vilken språkgrupp man tillhör påverkar också hur snabbt man kan lära sig ett nytt språk. Ändå är målet ett år. Kjell Kampe är vänsterpartist och sitter liksom Gunilla Wigren Dahlin med i nämnden för frivillig utbildning som har hand om vuxenutbildning i Uppsala kommun. Han är inte kritisk till själva utbildningen, däremot så är han kritisk till hur resurserna mellan olika grupper inom SFI fördelas och varför det satsas på för många dyra, kanske onödiga projekt. - Grunden är att man har för lite resurser i skolan. De pengar som finns bör man se till att använda på rätt sätt. Ibland har man hoppat in i dyra och personalintensiva projekt lite för snabbt, säger Kjell Kampe. Vid nämndens möte i dag fattades inga beslut, bara att resursfördelningen ska undersökas. Något mer ingående beslut får nästa nämnd, som börjar jobba efter nyår, fatta. - Det är klart att SFI behöver bli bättre. Man måste lära sig av erfarenheterna så att det blir bättre, säger Lárus Jónsson, ordförande i nämnden för frivillig utbildning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".