Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bråk om skrotsanering

Publicerat fredag 8 november 2002 kl 14.06
Vägverket vill sluta gräva efter olagligt tippad skrot i grustäkten i Östuna. Men miljökontoret säger nej. Dom vill att hela området ska grävas ut för att det kan finnas mer skrot i jordmassorna.
Det är oklart vem som i fortsättningen ska stå för utgrävningen. Som vi tidigare berättat i Upplandsnytt upptäcktes en olaglig tippning i en gammal grustäkt i Östuna utanför Uppsala. Allt uppdagades efter att grannar till grustäkten klagat på oljelukt i dricksvattnet - och så småningom upptäcktes att någon dumpat gamla maskiner, traktorer och oljefat i grustäkten och täckt över med fyllnadsmassor. Om det här kan ha lett till att grundvattnet förgiftast är oklart - men vägverket ska i alla fall börja ta vattenprover i nästa vecka. Hittills är det vägverket som stått för utgrävningen - vilket kostat flera hundratusen kronor, men eftersom de inte hittat så mycket senaste veckan vill de sluta gräva. Miljökontoret vill alltså fortsätta. Eftersom vägverket bara ägde täkten - och påstår att de inte dumpat skrotet - så vill de inte betala. Frågan är vem som ska betala. Saken är polisanmäld, men utredningen har inte kommit fram till nån skyldig än.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".