Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

22-åring kan dömas för dråp istället för mord

Publicerat fredag 15 november 2002 kl 14.20
Det är inte säkert att den 22-årige uppsalabo som erkänt att han dödat sin sjuka mor kommer att dömas för mord. I tidigare fall som handlat om aktiv dödshjälp eller så kallade barmhärtighetsmord har domstolarna oftast valt brottsrubriceringen dråp.
Om man fälls för mord så är straffet antingen tio års fängelse eller livstid. Fälls man däremot för dråp så kan fängelsetraffets längd bli kortare, från sex år upp till tio år. I det här fallet pekar utredningen på att det handlar om någon form av barmhärtighetsmord. Den 41-åriga modern låg medvetslös på vårdhem sedan mer än ett år efter att ha fått svåra skallskador då hon ramlade i samband med en sjukdomsattack. Och åklagaren Anne Sjöblom säger också till Upplandsnytt att det kan bli fråga om åtal för dråp i stället för mord. Men även minimistraffet för dråp innebär ett långt fängelsestraff, sex år. Men ibland händer det att domstolar dömer ut ett lägre straff än minimistraffet, enligt Lena Holmqvist, lektor i straffrätt vid Uppsala universitet. - När det finns ett inslag av stark mänsklig medkänsla, då kan domstolen döma till lindrigare straff är sex års fängelse. Den 22-årige sonens advokat, Staffan Kreuger, pekar också på möjligheten att söka nåd hos regeringen efter att han fått sitt straff av domstol. Han funderar också på om han skulle yrka på brottsrubriceringen grovt vållande till annans död, för där är straffskalan betydligt lägre - alltifrån sex månader och upp till sex år. Lena Holmqvist har dock svårt att se det som en framkomlig väg i ett fall där gärningsmannen faktiskt erkänt att han dödat med uppsåt. - Vållande till annans död är rubriceringen för brott som skett av oaktsamhet, men finns uppsåt att döda, så är det mord eller dråp i svensk rätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".