Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Behandlingshem kritiseras för ledarstil

Publicerat torsdag 19 juli 2007 kl 07.08

Nästan samtliga anställda på Östfora behandlingshem utanför Uppsala känner rädsla för sina chefer. Det visar den arbetsmiljöutredning som gjorts efter krav från huvudskyddsombud och fack. Även före detta anställda har i skrivelser slagit larm om arbetsförhållandena på hemmet.

Ann-Charlotte Frey, säger att arbetsmiljön på behandlingshemmet inte liknar något annat hon sett:

- Jag har jobbat i trettio år varav tjugo år som arbetsledare och jag har aldrig varit med om något liknande. Man utsätts för förtal, negativ ryktesspridning och intriger skapas i personalgruppen från ledningens håll, säger Ann-Charlotte Frey.

På behandlingshemmet i Östfora, som ligger 3,5 mil nordväst om Uppsala, bedrivs tvångsvård av medelålders och äldre alkoholister. Det sker i statlig regi, och med ett 50-tal anställda. Chef för hemmet är sen drygt två år Ingeborg Höök, och kritiken mot hennes sätt att leda verksamheten gjorde att dom tre facken och det centrala huvudskyddsombudet Jimmy Haller tidigare i år begärde en arbetsmiljöutredning i enlighet med den tvingande lagstiftning som ett skyddsombud kan ta till:

- Situationen är ju allvarlig, vi har många anställda som farit väldigt illa, som också avslutat sina anställningar på grund av förhållandena på arbetsplatsen, säger Jimmy Haller.

Och när arbetsmiljöutredningen nu är gjord, visar det sig att nästan samtliga anställda har angett att dom känner rädsla för att ta upp saker till diskussion med ledningen. I rapporten talas också om en utbredd trötthet och sorg hos personalen över bristen på gehör hos ledningen, och det sägs att dagens ledarstil behöver förändras till en stil som mer utstrålar trygghet och uthållighet. Och i skrivelserna från tidigare anställda talas det om att behandlingshemmet är en sjuk arbetsplats och att Ingeborg Hööks ledarstil är en katastrof. Upplandsnytts samtal med anställda och före detta anställda bekräftar bilden av en utbredd rädsla för Ingeborg Höök och hennes biträdande chef, nästan ingen vågar uttala sig, med Ann-Charlotte Frey som undantag.

Ingeborg Höök själv säger så här om kritiken:

- Det som tas upp i arbetsmiljöutredningen handlar inte vad man upplever i relation till mig, det handlar om hur man känner för ledningen.

Har du funderat på vad det är i din ledarstil som lett till att folk känner sån här rädsla? 

Jag är inte så högmodig att jag tror att  femtio personers rädsla beror på mig, jag tror vi alla är en del av en arbetsmiljö, säger Ingeborg Höök.

kontakta reportern

marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".