Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidsgräns införs på dagis

Publicerat tisdag 26 november 2002 kl 06.49
Den nya förskola som börjar fungera vid årsskiftet innebär försämringar för en del föräldrar i Uppsala. Föräldrar som är föräldralediga och som har barn som är fyra eller fem år får inte ha sitt barn i förskolan längre tid än femton timmar i veckan.
Från årsskiftet får alla 4- och 5-åringar i Sverige rätt till gratis förskola 15 timmar i veckan. För dom allra flesta familjer innebär det här en förbättring. Men för Uppsalaföräldrar som är föräldralediga innebär beslutet en begränsing eftersom dom förut kunnat ha sina 4- och 5-åringar obegränsad tid varje vecka i förskolan. Nu sätts en gräns på max 15 timmar veckan. Inte ens om man betalar får man ha barnen fler timmar i förskolan under vanlig terminstid. Men den tidigare obegränsade tiden som betalats av föräldrarna - dom 15 timmarna nu per vecka blir gratis. På Uppsala kommun räknar man med att det är ett 100-tal föräldrar som nu kommer att tvingas korta tiden i förskolan för sina fyra- eller femåringar, och Staffan Yngve säger att dom föräldrarnas intressen här har fått ge vika för en av dom politiska målsättningar som nu satts upp, nämligen mindre barn grupper.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".