Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förbättringar för hörselskadade på sjukhus

Publicerat torsdag 4 oktober 2007 kl 08.01

Akademiska sjukhuset i Uppsala jobbar nu på att förbättra tillgängligheten för hörselskadade patienter. Detta efter hård kritik i en rapport från Hörselskadades Riksförbund-HRF- som kom i januari i år.

Så här beskrev Lena Hård, ordförande i HRF Uppsala, hur hörselskadade blir bemötta på sjukhuset när Upplandsnytt mötte henne i Januari:
- Det är väldigt vanligt att läkare talar med den sjuka tån eller den sjuka armen tillexempel, istället för att vända sig mot patienten. Vi får då stora problem, eftersom vi måste avläsa munrörelserna för att se vad som sägs.

Men nu har alltså Akademiska sjukhuset tagit fram en handlingsplan för hur tillgängligheten och bemötandet ska förbättras på sjukhuset, Kerstin Franck är chefssjuksköterska på Akademiska sjukhuset, och hon har lett arbetet.
- Vi har följt en kartläggning som de har gjort och tittat på deras förslag, säger hon.

Mycket av handlingsplanen rör tekniska lösningar för att förbättra situationen i samband med sjukhusbesök för de ca 37 000 personer i länet som har någon slags hörselnedsättning.

I november planerar sjukhuset att hålla en utställning med alla tekniska hjälpmedel som finns, med syftet att alla avdelningschefer själva ska få se vad som behövs för att förbättra tillgängligheten på deras avdelning. För att lära personalen mer om hur man bemöter en hörselskadad person på rätt sätt ska det dessutom hållas utbildningar och rollspel.

Trots att inga riktiga beslut om till exempel finansering är tagna ännu är HRF i Uppsala mycket nöjda med sjukhusets arbete.
- Alldeles utmärkt. De har gjort allting rätt, säger Lena Hård.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".