Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hebys trafikfrågor får ta 48 min/vecka

Publicerat måndag 15 oktober 2007 kl 07.38

Trafikfrågor i Heby kommun är kraftigt nedprioriterade. Den trafikansvarige på kommunen kan bara ägna 2 % av sin arbetstid till trafikfrågor, alltså 48 minuter i veckan. Två pensionärsföreningar i Morgongåva har i en skrivelse påpekat stora brister i trafiksäkerheten och har nu väntat i nästan ett halvår på svar.

Rune Nilsson, ordförande i PRO, pensionärernas riksorganisation tycker att det är skandal:

- Man påtalade ett antal mer eller mindre trafikfarliga saker på våra vägar, höga häckar, bortnötta övergångsställen och sprickor och gropar i vägen. Vi väntar på ett svar, åtminstone att de har mottagit brevet.

- Hur länge är det rimligt att vänta på ett formellt svar?

- En vecka! Bara tala om att de fått skrivelsen, nåt mer behöver inte kommunen svara i ett första skede, sen är det viktigt att de verkligen åtgärdar det här, det är nästa steg, men att inte höra av sig på ett halvår, det är skandal! tycker Rune Nilsson.

Emma Burstedt, tillförordnad enhetschef på Mark- och planeringsenheten i Heby kommun håller med om att det inte ska ta så lång tid att få ett svar:

- Det finns ju rutiner, vi får se över hur de fungerar. Det här är den mänskliga faktorn, säger hon.

Men det verkar snarare handla mer om dålig resursfördelning än om den mänskliga faktorn. Medan andra kommuner har en heltids-eller en halvtidtjänst för trafikfrågor är det sagt att Joakim Rudklint, den som ansvarar för trafikfrågor i Heby kommun bara ska ägna 2 %, alltså 48 minuter i veckan åt trafik.

- När jag får samtal, får brev man påtalar just det här: väntar vi tills det händer någonting innan man gör någonting. Och det är absolut inte så vi resonerar men det går inte ihop. Varje brev jag får in så vill jag ju göra en fullständig analys på saker som ska åtgärdas och min tjänst är 2 % trafiksäkerhet och jag är den ende som jobbar med trafiksäkerhet i kommunen, säger Joakim Rudklint,.
Reporter
Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".