Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klart för äggdonationer i Uppsala

Publicerat lördag 4 januari 2003 kl 08.30
Även om äggdonationer blev tillåtna vid årsskiftet dröjer det lång tid innan första bebin föds i länet med hjälp av donerade ägg. Orsaken är att regelverket från socialstyrelsen kom för bara någon vecka sen. Intresset är det däremot inget fel på.
- Vi har ungefär trettio fall som visat intresse för att motta donerade ägg, säger Per Olof Karlström, överläkare och chef för reproduktionscentrum i Uppsala. Hittills har trehundra kvinnor i hela Sverige anmält att dom vill ta mot ägg - donationerna får bara göras vid universitetssjukhusen i landet, så till Akademiska Sjukhuset i Uppsala får kvinnor vända sig som kommer från både Västmanland, Dalarna, Gävleborg och Värmland. Att donationerna ännu inte börjat beror alltså på att socialstyrelsen bestämde reglerna först den 20 december - och där står att donatorerna ska testas för en mängd sjukdomar sex månader innan donationen. När donationerna kommer igång kan det bli en 20-30 fall per år, beroende på resurser från landstingen och tillgången på ägg. Det finns ingen åldersgräns för att ta emot ett ägg, men man bör vara i fertil ålder. Eftersom det bara finns ett fåtal donatorer så kommer yngre kvinnor att prioriteras.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".