Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chefen för Östfora mörkade om lyxig konferensresa

Publicerat måndag 29 oktober 2007 kl 06.30
1 av 3
Ledningsgruppen åkte till Ishotellet i Jukkasjärvi på konferensresa. Totaltkostnad: 123 000 kronor för sex personer för tre dagar. Foto: Scanpix.
2 av 3
Ishotellet i Jukkasjärvi. Foto: Scanpix.
3 av 3
Konferensprogrammet som följer med de offentliga handlingarna speglar inte resans verkliga innehåll.

I dag fortsätter vår granskning av Östfora behandlingshem utanför Uppsala, där det ska handla om en konferensresa som ledningsgruppen gjorde i januari i år.

Gruppen på sex personer åkte då till ishotellet i Jukkasjärvi till en kostnad av drygt 120 000 kronor - för tre dagars konferens.

Institutionschefen Ingeborg Höök har dessutom, visar vår granskning, undanhållit det verkliga innehållet när programmet för konferensen redovisats. En av deltagarna, Ann-Charlotte Frey, som då var en av enhetscheferna på Östfora, är kritisk.

- Å ena sidan var det naturligtvis en enastående upplevelse. Samtidigt var det ofrånkomligt att också känna ett obehag över den enorma kostnaden som den här konferensen kom upp, säger Ann-Charlotte Frey.

Upplandsnytt har de senaste dagarna i en serie inslag granskat ledningen för Östfora behandlingshem. I onsdags kunde vi berätta om hur ledningen förra året inte gjorde någon upphandling av städningen på hemmet, trots att det enligt grundreglerna skulle ha gjorts. Vår granskning visade dessutom att mannen som driver den städfirma som anlitats, Morgongåva Städ & Allservice, är bror till en kvinna som sitter i ledningsgruppen på Östfora.

I torsdags berättade vi också om hur institutionschefen på Östfora, Ingeborg Höök, tidigare i år ansågs ha blandat samman sina roller som chef för behandlingshemmet och som styrelseledamot och kassör i den ideella föreningen Hälsans Natur. En faktura där Ingeborg Hööks förening krävde Östfora på pengar stoppades efter att anställda på Östfora slagit larm.

I dag kan Upplandsnytt avslöja det verkliga innehållet i en konferensresa i januari i år. Institutionschefen Ingeborg Höök bestämde att resan skulle gå till ishotellet i Jukkasjärvi i Norrbottens län. Den totala kostnaden hamnade på 123 426 kronor inklusive resa. Kostnaden för själva konferensen och boendet på hotellet var 90 660 kronor för de sex deltagarna.

På hotellet kan man välja att antingen bo i vanliga så kallade ”varma rum” eller i isrum och issviter. De varma rummen kostar drygt 3000 kronor per natt. Issviterna däremot kostar 5200 kronor per natt och är utsmyckade med unika isskuplturer som kostnärer gör i sviterna inför varje ny vintersäsong. Ingeborg Höök bokade fyra issviter för de sex deltagarna första natten och sex varma rum andra natten. 

När vi ringer till ishotellet och frågar om skillnaden mellan bokningar som görs av privata företag och myndigheter, så säger de så här:

- Myndigheter vill oftast hamna på ett mycket lägre per-person-pris, säger man på gruppbokningen på ishotellet i Jukkasjärvi.

Men i det här fallet valde alltså institutionschefen Ingeborg Höök att ta den höga kostnaden. Enligt Höök själv var kostnaden för konferensen godkänd i förväg av hennes överordnade på Statens institutionsstyrelse.

- Ja, det var den, säger hon.

Även i de handlingar vi begär ut från Östfora behandlingshem finns mycket riktigt en anteckning där det står att resan godkänts av planeringsdirektören på Statens institutionsstyrelse (SiS), Per Wallin. Han är bland annat ansvarig för ekonomin inom SiS, men när Upplandsnytt kontaktar honom tillbakavisar han att han ska ha godkänt summan i förväg. Han säger att han, om han fått se den i förväg, nog hade bett Ingeborg Höök att tänka över kostnadsnivån en gång till. 

Men i dag kan vi alltså också avslöja resans verkliga innehåll, som till väsentliga delar är ett annat än det program som Ingeborg Höök redovisat i Östforas räkenskaper.

Av programmet framgår inte att ledningsgruppen åkte hundsläde från flygplatsen till ishotellet. Det framgår inte att de lämnade ishotellet i flera timmar för att åka ut på skoterutflykt, inte heller att de var på guidad tur i Kiruna, och det framgår inte att gruppen hade en personlig guide under hela vistelsen i Jukkasjärvi - alltihop faktorer som fick priset att skjuta i höjden.

Förutom de summor som de olika utflykterna kostar så innebär bara den personliga guiden en kostnad på 4500 kronor per dag. Denna guide hjälpte gruppen alla tre dagarna man var där. 

Så här förklarar institutionschefen Ingeborg Höök att det program hon skrivit inte speglar resans verkliga innehåll:

- Det här programmet fick personalen i förväg och jag ville att det här skulle vara en överraskning, vilket det också blev, säger hon och fortsätter:
- Vi fick verkligen en fin demonstration av att vara gäst på ett ställe som tillämpar bemötandets vikt.

De timmar som ledningsgruppen i verkligheten var ute på skoterutflykt så påstås t ex i programmet att de satt och diskuterade om personerna i ledningsgruppen litade på varann och hur det kunde utvecklas i Östforas vardagsarbete.

Hur kunde ni diskutera det här då ni satt på skotrar?

- Ja, att fundera över saker. Vad behöver just jag för att kunna känna tillit i gruppen, för att utveckla kommunikationen?

Men så här säger Östforas biträdande chef Kenneth Wahlström: 

- Ja, alltså själva åkturen var ju ingen konferens. Då åkte vi ju två och två på skotrarna.

Hur stor del av konferensen som verkligen var arbetsinriktad finns det olika versioner av, liksom nyttan med resan. Enligt Ingeborg Höök ägnades ett stort antal timmar varje dag, bland annat sena kvällar åt konferensen, och hon tycker att det här var väl använda skattepengar. 

- Absolut! De senaste åren har det pågått ett fantastisk intensivt förbättringsarbete på Östfora där all personal har varit otroligt engagerad och delaktig. Och ibland tycker jag att det är viktigt att faktiskt visa sin uppskattning till den personal som jobbar så hårt så att de ibland kan få det lilla extra, något som tyvärr sker alldeles för sällan inom vårdverksamheter i Sverige, säger Ingeborg Höök. 

Men Ann-Charlotte Frey är kritisk: 

- Det finns inga som helst proportioner vad den här kostnaden var i förhållanden till vad vi egentligen utförde där. Så det kändes inte bra att så här mycket skattemedel användes på det här sättet.

Var det någon som vågade antyda det vid det här tillfället? 

- Kulturen var inte sådan att man kunde uttala kritik eller ifrågasätta saker och ting på Östfora LVM-hem, säger Ann-Charlotte Frey.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".