Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Generaldirektör vägrar kommentera lyxig konferensresa

Publicerat måndag 29 oktober 2007 kl 16.39

På Statens institutionsstyrelse vägrar man i dag att uttala sig om den dyra konferensresa som ledningen för Östfora behandlingshem utanför Uppsala gjorde tidigare i år, och som Upplandsnytt berättade om i morse.

Bland annat berättade vi att Östforas ledningsgrupp var ute på skoterutflykt när det i programmet står att de hade konferens. Men ingen på Statens institutionsstyrelse, som ansvarar för Östfora och andra statliga behandlingshem, vill alltså i dag uttala sig, inte heller dess högsta chef generaldirektören Ewa Persson Göransson:

- Alltså hon har inga kommentar i dagsläget, säger informationschef Ola Panzar Karlsson.

Det var Östforas chef Ingeborg Höök som bestämde att behandlingshemmets ledning i januari i år skulle förlägga en konferens till ishotellet i Jukkasjärvi. Totalt för dom sex personerna gick notan på 123 000 kronor nklusive resa för tre dagars konferens.

- Jag kan inte se att det på något sätt tillförde arbetsplatsen någonting, förutom att vi i ledningsgruppen hade fantastiska upplevelser, säger Ann-Charlotte Frey, som då var en av enhetscheferna på Östfora och som var med på resan.

Som Upplandsnytt berättade i morse visar det program som Ingeborg Höök redovisat för resan inte att flera timmar en eftermiddag avsattes till en skoterutflykt, eller att de åkte hundsläde från flygplatsen till ishotellet eller att gruppen hade en personlig guide under hela vistelsen i Jukkasjärvi, allting faktorer som bidrog till att priset blev så högt. Under de timmar som gruppen var på skoterutflykt står i programmet att de diskuterade om personerna i ledningsgruppen litar på varann och hur det kunde utvecklas i Östforas vardagsarbete.

Ingeborg Höök själv har gett den här förklaringen till att det program hon redovisat inte speglar resans verkliga innehåll:

- Dt här programmet fick personalen i förväg och jag ville att det andra skulle bli en överraskning, och det blev det, säger Ingeborg Höök.

Östfora LVM-hem är ett behandlingshem för alkoholister. Det ingår i Statens institutionsstyrelse, där alltså ingen i ledningen i dag vill kommentera Upplandsnytts avslöjanden om resan, inte heller den högsta chefen för myndigheten generaldirektören Ewa Persson Göransson.

- Jag kan konstatera att institutionschefen själv får besluta om konferenser för sin personal. Det är ett beslut som chefen får fatta själv, och också har gjort i det här fallet, säger informationschefen Ola Panzar Karlsson.

Betyder det att generaldirektören tycker det är godkänt att använda skattepengar på det här sättet?

- Hon har inga kommentarer till det, det är vad det betyder.

Reportar:
Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".