Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsmiljökritik tillbakavisas

Publicerat tisdag 30 oktober 2007 kl 06.39

Fackens hårda kritik mot den psykosociala arbetsmiljön på stadsbyggnadskontoret i Uppsala, tillbakavisas till största delen av byggnadsnämndens ordförande Liv Hahne(m).

Som Upplandsnytt berättat menar facken i ett protestbrev att flera personer har sagt upp sig på grund av problemen. Men byggnadsnämndens ordförande, moderaten Liv Hahne, menar att det inte var orsak till uppsägningarna.

- Påståendet att människor sagt upp sig på grund av den psykosociala miljön är inte sant, utan det finns olika anledningar till att människor slutar.

I brevet som de fackliga representanterna har skickat till kommunen står det att situationen har resulterat i att folk sagt upp sig och att det finns risk att fler gör det. Hög arbetsbelastning och förändringar i organisationen har gjort att de anställda mår dåligt. Det står också i brevet att möjligheten till inflytande, dialog och samverkan är liten.

-  Det vill jag faktiskt inte hålla med om. Vi menar att de har full möjlighet till att påverka sina arbeten. Inflytandet som de har är mycket stort, och då är frågan om det här beror på ett missförstånd...

Den höga arbetsbelastningen för de anställda beror enligt Liv Hahne på att man för tillfället är minst sex man kort. Kommunen har inte hunnit fylla de luckor som uppstått

- Människor rör på sig i dag på ett helt annat sätt än vad man gjorde tidigare. Det måste kommunen anpassa sig till. Vi har väl inte varit riktigt vakna när det har gällt den biten.

Liv Hahne räknar med att stadsbyggnadskontoret ska ha full bemanning vid årsskiftet. Och det hon anser vara missförstånd ska redas ut vid ett par möten i mitten av november.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".