Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattenläckor för miljoner i Uppsala län

Publicerat måndag 5 november 2007 kl 06.30
Problem med läckor i alla kommunerna i länet. Foto: Scanpix

Kommunerna i Uppsala län har stora problem med läckande vattenledningar. En sammanställning som Upplandsnytt gjort visar att så mycket som fyra och en halv miljard liter dricksvatten i länet varje år läcker ut i marken - och når därför aldrig konsumenterna. Problemet finns i hela landet, visar en gemensam undersökning som Sveriges Radios lokala kanaler gjort.

- Så fort det blir en vattenläcka så får man åka ut och leta upp den. Det är lite som ett detektivjobb, säger Lennart Persson som är läcksökare i Tierp.

Hur ofta är du ute och letar läckor?

- Det här är det jag gör. Jag jobbar varje dag.

En omfattande granskning som Sveriges Radio gjort visar att en stor mängd vatten som landets kommuner producerar årligen aldrig når konsumenterna. Totalt är det så kallade svinnet drygt 20 procent.

Men allt beror inte på läckor i ledningarna. En del av vattnet används för till exempel isbanor och fyllning av simbassänger och mäts därför inte. Men den största delen av svinnet är faktiskt rena läckor, visar vår undersökning.

I Uppsala län läcker gamla och trasiga ledningar ut omkring 15 procent av det totalproducerade vattnet - vilket betyder cirka fyra och en halv miljard liter vatten, lika mycket som det ryms i 26 miljoner normalstora badkar.

I Heby kommun jobbar man sedan en tid tillbaka med att byta ut gamla vattenledningar - men det kommer att ta ett tag.

- I den här takten så kommer vi att ha bytt alla ledningar inom hundra år, säger VA- och avfallschefen i Heby Anna Marmbrandt.

Vad är felet med era ledningar som läcker?

- De börjar bli gamla, helt enkelt.

Varför har det blivit så här?

- Ja, det har väl helt enkelt investerats för lite i sanering. Att det läcker ut så mycket vatten är givetvis ett problem. Det är ju slöseri med en resurs, säger Anna Marmbrandt.

Vattnet som läcker ut kostar Uppsala läns kommuner totalt cirka 4,5 miljon kronor varje år. Men frågan är om vi någonsin kommer att ha ett vattenledningsnät som inte läcker. Lennart Persson i Tierp:

- Dit kommer vi aldrig. Det finns många gamla ledningar.

Men om man åtgärdar de gamla ledningarna då?

- Då kommer det nya läckor, avslutar Lennart Persson.

Kontakta reportern
Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".