Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillgänglig vård trots miljonbesparing

Publicerat söndag 4 november 2007 kl 11.55

Primärvården i Uppsala län måste spara 20 miljoner nästa år. Samtidigt som tillgängligheten ska öka ska man alltså spara.
Håkan Lindgren är tillförordnad primärvårdsdirektör och erkänner att ekvationen kan se svårtlöst ut.

-Det är en svår ekvation, det är det. Men vi tror ändå att vi har en hel del kvar att göra. Det vi arbetar med både från primärvårdsledningen och från våra vårdcentralschefer tillsammans med medarbetarna, det är att vi kan fortsätta att försöka förbättra det sättet vi jobbar på. Vi tror att vi har steg kvar att ta där. Vi tror att det finns andra sätt att göra den här vården på än vad vi gör idag och vi kan göra korrigeringar framöver, säger han.

Jonas Andersson är vårdcentralchef i Länna och han håller med om att det går att sprara och samtidigt öka tillgängligheten.

-Vi måste fortsätta med att jobba för att göra det bättre för patienterna och samtidigt bibehålla kvaliteten, säger han.

Vårdcentralen i Länna är en av de 29 i länet som tillsammans ska spara 20 miljoner nästa år. Än så länge har man inte diskuterat att stänga nån av dem.
Socialdemokraten Börje Wennberg menar att man inte kan spara så mycket samtidigt som man kräver en kvalitetsökning.
Den rödgröna oppositionen föreslår därför att primärvården ska få ytterligare 15 miljoner.
Men det blir sannolikt alliansens förslag som går igenom på landstingsfullmäktige i mitten av november. Håkan Lindgren är tillförordnad primärvårdsdirektör i Uppsala län och han tror inte att patienterna kommer påverkas av besparingarna.

- Vi ska göra det här med patienternas bästa för ögonen. Det är naturligtvis det viktigaste för oss. Jag ser inte några stora drastiska förändringar som patienterna kommer att märka av utan vi försöker ju när vi förbättrar våra processer också förbättra för patienterna och ha det för ögonen, menar han.

Reporter:
Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".