Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brandmannabrist i Knivsta

Publicerat måndag 13 januari 2003 kl 08.01
Den nya kommunen Knivsta har problem med att det finns för få brandmän. Vid flera tillfällen har de varit så få när de ryckt ut att de enligt lagen inte fått göra livräddande insatser.
För att en brandman ska få gå in i en brinnande byggnad och rädda dem som finns där inne säger lagen att minst fem brandmän måste finnas på platsen. Och oftast klarar Knivstas brandkår att rycka ut med fem man, men när någon brandman blivit sjuk eller rest bort, så har det hänt att dom tvingats rycka ut med bara fyra och en gång så få som tre brandmän. Det kan vara mycket farligt, säger den nytillträdde brandchefne Mats Tengvall. - Man har ju utvärderat det här och sett att det går åt fem man för att göra en säs säker insats som möjligt, och gör man den då på fyra, så är det naturligtvis en ökad risk. Som i många andra kommuner har Knivsta kommun inga heltidsanställda brandmän, eftersom det blir för dyrt. Och att rekrytera deltidsbrandmän är svårt. En deltidsbrandman har ett annat jobb som han måste lämna när larmet går och infinna sig på brandstationen inom fyra minuter. Det gör att bara vissa arbetsplatser kan komma i fråga - dom som ligger tillräckligt nära brandstationen och där arbetsgivaren går med på att personalen lämnar arbetet vid larm. Mats Tengvall har nu kontaktat politikerna i räddningsnämnden för att påpeka att dom är ansvariga för att det finns tillräckligt med brandmän vid utryckningarna. Ett av hans egna förslag på hur problemet skulle kunna lösas är att anställa deltidsbrandmän i äldreomsorgen. Det skulle också kunna vara ett sätt att locka män till att jobba inom äldreomsorgen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".