Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stordammens elever kan bli fler

Publicerat fredag 9 november 2007 kl 07.50

Ett beslut i Uppsala kommuns barn- och ungdomsnämnd nyligen har väckt stor oro bland föräldrar till barn på Stordammens skola i Sävja. Enligt beslutet ska skolan anpassas för 108 nya förskole- och grundskoleplatser, något som riskerar att slå sönder en väl fungerande och prisbelönt skola, befarar föräldrarna i skolrådet på Stordammen.

- Vi ser att det skulle bli väldigt trångt, eller i något underlag som gjorts på kommunen, så talar man om att flytta barn till den närliggande högstadieskolan. Men den har en miljö som är anpassad för högstadieklasser, säger föräldern Anna von Malmborg.

Oron bland föräldrarna är så stor att barn- och ungdomsnämndens ordförande Cecilia Forss uppskattar att hon fått runt 350 mejl om just Stordammen. Föräldrarna tycker inte att de får några klara besked om vad det nya beslutet kommer att få för följder. Föräldrarna undrar varför det krävs att just Stordammen ska kunna ta in så många nya barn och inte den närliggande Uppsävjaskolan.

- Den skolan har tusen kvadrat mer i lokalutrymme än vad Stordammen har, säger föräldern Anna von Malmborg.

Men en jämförelse med Uppsävjaskolan är något som nämndordföranden Cecilia Forss inte vill göra just nu. Hon hänvisar till den skolutredning som presenteras för nämnden i början av december. Hon säger att det är viktigt att bygga om t ex Stordammen för att ha beredskap för att barnantalen varierar över åren.

- Vi vet inte hur tillströmningen till skolan ser ut om 5-7 år, då kan det bli ett annat förhållande mellan de lägsta skolklasserna och förskoleklasserna, säger hon.

Barn ska inte trängas ut till andra skolor

Cecilia Forss ser inte någon risk för att barn som i dag går på skolan ska, så att säga, trängas ut till andra skolor på grund av de nya barnen.

Anna von Malmborg frågar sig varför just en mångkulturell skola som Stordammen blir utsatt.

- Vi ser att andra skolor också är drabbade, som i Flogstaområdet och i Valsätra, där barn har många olika ursprung. Det går inte att låta bli att undrar varför de här områdena drabbas, säger Anna von Malmborg som får mothugg av Cecilia Forss.

- Är det något påstående som inte stämmer så är det att vi ger oss på områden med en blandning av elever. Vi har många, många fler skolor som är mångkulturella, och som inte är aktuella i debatten, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Cecilia Forss (m).

 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".