Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Boende kritiserar kommunalt missbrukarhem

Publicerat tisdag 13 november 2007 kl 06.44

Nu kommer ny kritik mot hur Uppsala kommuns boende för hemlösa missbrukare fungerar. Tidigare har boendet, det så kallade trestegsboendet i Librobäck, kritiserats av personer som arbetat där. Nu träder också en av de boende fram och kritiserar kommunens sätt att sköta verksamheten.

- Som jag ser det finns det ingen plan för verksamheten, utan det är en dumpningsplats för de som har ett missbruk, säger Björn som bor på trestegsboendet.

Björn berättar också att missbrukare blandas med personer som förväntas vara nyktra. För några veckor sedan framförde Jill Byström, anställd på boendet, sin kritik i Upplandsnytt. Då sade hon att trestegsboendet inte verkar vara för de boende utan är till för att visa en bra statistik utåt sett.

Tanken med boendet är att ge hemlösa missbrukare tak över huvudet och att de sedan i tre olika steg successivt ska slussas ut i samhället.

Fem anställda har sagt upp sig i år, bakom ligger ett missnöje med hur verksamheten sköts. Jill Byström och flera före detta anställda menar att det kommit in personal på boendet som inte fungerar i sitt jobb. Och Björn säger att det i hög grad är outbildad personal som jobbar där, som varken har sjukvårdskunskaper eller vet hur man arbetar med missbrukare.

- Det finns inte kompetens bland en stor del av personalen. De behandlar en inte på samma nivå som sig själva, de vill nästan att man ska få ett återfall. Ett par stycken av de anställda har den inställningen, säger Björn som också berättar att det finns en anställd som har tagit med sig bekanta in på boendet. Och fru och barn.

På Uppsala kommun säger chefen för individ- och familjeomsorgen Mary Nilsson att hon på en gång kommer att agera mot att obehöriga ska ha släppts in på boendet.

- Det kommer jag genast undersöka, säger hon till Upplandsnytt.

Även uppgifterna att vissa anställda nästan skulle hoppas att boende får återfall vill Mary Nilsson titta på. Och hon säger att hon också ska undersöka om personalen har fått den utbildning i första hjälpen vid sjukdomsfall som den ska ha. Hon tycker också att det bästa vore att separera enheterna på boendet för att de som slutat missbruka inte ska finnas så nära aktiva missbrukare. Men att det skulle saknas en strategi för verksamheten och för de boende håller hon inte med om.

- När man flyttar in på trestegsboendet då ska socialsekreteraren, tillsammans med personen, ha en plan klar för vad som händer när vistelsen är klar, säger Mary Nilsson, chef för individ- och familjeomsorgen på Uppsala kommun.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".