Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jordgubbar bra för gravida

Publicerat torsdag 16 januari 2003 kl 11.58
Kvinnor som är eller vill bli gravida bör äta mycket jordgubbar och nypon. Det är en slutsats som Lena Strålsjö kommit fram till i sin doktorsavhandling vid institutionen för livsmedelsvetenskap på Lantbruksuniversitetet.
I jordgubbar finns B-vitaminet Folsyra, som är viktigt för celldelningen. Och när man är gravid är celldelningen snabbare än vanligt. I en tidigare studie på gravida kvinnor i Uppsala län har man visat att låga halter av vitaminet folsyra kraftigt ökar risken för missfall. Folsyra skyddar även mot fosterskador. Studier har också visat att folsyra har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer och demens, till exempel Alzheimer. Kostundersökningar har visat att svenskarnas folatintag ligger betydligt lägre än önskat. Svenska kvinnor i barnafödande ålder behöver fördubbla sitt dagliga intag av folsyra. Förutom i jordgubbar och nypon finns folsyran i gröna bladgrönsaker, spenat, broccoli och citrusfrukter. - Vad min forskning har visat är att frukt och bär är en betydligt bättre källa än vad man tidigare har trott, säger Lena Strålsjö, som tycker att speciellt fertila kvinnor borde uppmärksammas på att de bör äta mer folsyra
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.