Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Handikappade kritiserar Försäkringskassan

Publicerat torsdag 16 januari 2003 kl 14.59
Flera handikappföreningar i Uppsala län är mycket kritiska till att det är stora skillnader mellan hur ofta försäkringskassorna i landet beviljar handikappade stöd. Försäkringskassan i Uppsala län hör till dom som oftast av alla säger nej.
För den som ansöker om att få personlig assistent, är det dubbelt så vanligt att få avslag i Uppsala län, jämfört med snittet i landet. Och jämfört med Örebro län, är det fem gånger vanligare att den som söker får ett nej här. Teuta Sederstedt, ordförande i De handikappades riksorganisation i Uppsala är kritisk, men inte förvånad över skillnaderna. - Det är helt enkelt inte acceptabelt, säger hon. Rolf Jonsson, på whiplash-föreningen Pisksnärten, tror att en orsak till att många får avslag på sina ansökningar om stöd i Uppsala län är att de inte får tillräcklig hjälp från försäkringskassan med ansökningarna. Men det håller inte Hans Melander, kontorschef på försäkringskassan i Uppsala, med om. Han inte vet varför andelen avslag är olika på olika håll, men han tycker inte att försäkringskassan är dålig på att hjälpa folk med sina ansökningar. - Vi har haft mycket stora satsningar, just på bemötandefrågor, där alla handläggare har varit med, säger han.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".