Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Akrylamid ger högre cancerrisk

Publicerat lördag 17 november 2007 kl 08.18

Kvinnor som äter mat med mycket akrylamid insjuknar oftare i livmodercancer och äggstockscancer, det visar en nederländsk studie.

Undersökningen har gjorts efter att Livsmedelsverket i Uppsala slog larm om ämnet för några år sedan.

Drygt 63 000 kvinnor har följts i elva år, och när forskarna granskade de som insjuknat i livmoder- och äggstockscancer visade det sig att cancerformerna var vanligare bland kvinnor som fick i sig stora mängder akrylamid.

Akrylamid finns bland annat i chips och pommes frites.  Det skriver Upsala Nya Tidning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".