Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsalahacker fälld i hovrätten

Publicerat måndag 19 november 2007 kl 11.19

En 19-årig man från Uppsala som tidigare friats av tingsrätten, dömdes idag i Svea hovrätt för dataintrång mot flera svenska universitet och högskolor. Hovrätten anser, till skillnad mot Uppsala tingsrätt, att det inte finns några tvivel kring att 19-åringen begått brotten.

Till skillnad mot tingsrätten så är hovrätten helt säker på att den nu 19-årige Uppsalabon kan sättas i samband med intrången på flera datorer runt om på svenska fakulteter.

Precis som i tingsrätten utgick bevisningen från termer och koder som använts vid intrången, bland annat fann man ett speciellt kodknäckarprogram på den åtalades dator, ett program som nyttjades när skolornas system knäcktes.

Problemet har hela tiden varit att bevisa vilken dator som använts till intrången, något som varken tingsrätt eller hovätt lyckats fastsälla och det är något som får skarp kritik av 19-åringens advokat. Advokaten säger att hovrättens dom är obegriplig och enligt honom finns det inte något samband mellan hans klients dator och de hackade datorerna.

Åklagare Chatrine Rudström säger dock att det fanns gott om övrig bevisning mot hackaren.

- Det är ju en del av själva brottsplanen att man har hoppat mellan olika datorer som har varit hackade för att dölja varifrån intrånget kommer. Däremot fanns det annan bevisning som vi åberopat.

Uppsala-hackaren, som bara var 16 år när intrången ägde rum, döms till villkorlig dom och han ska betala skadestånd på omkring 160 000 kronor. Utöver intrången i Sverige finns han även med på amerikanska FBI:s misstänktalista när det gäller intrång i ett stort globalt företag.

När det gäller rättsfall som handlar om IT och teknik så blir bevisningen svårare och Chatrine Rudström medger att det är komplicerat att föra dessa åtal. 

- De som ska döma är jurister och inte tekniker och då är det ju svårare pedagogiskt att framställa det på ett sådant sätt så att de som inte är tekniker förstår vad som har inträffat.

Även Linus Larsson på datatidningen Computer Sweden pekar på att det finns brister inom rättsväsendet när det handlar om IT.

- Det här lyftes fram i en rapport redan 2003 från domarförbundet och Domstolsverket, men någon specialisering inom IT har inte blivit av än. Den yttersta risken är ju att man får felaktiga domar och då är rättssäkerheten satt ur spel.  

Per-Henrik Johansson
perhenrik.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".