Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt lättare komma fram till vårdcentralen

Publicerat onsdag 21 november 2007 kl 16.21

Det har blivit enklare att komma i kontakt med vårdcentralerna i länet, både när det gäller att komma fram på telefon och att få en tid hos läkare, det visar den senaste nationella jämförelsen av tillgänglighet som Sveriges Kommuner och Landsting gjort.

En vårdcentral som nu har hundra procents tillgänglighet är Gimo vårdcentral där Anneli Lindblom är chef:

-  Man kan säga att Gimo vårdcentral har varit i ett förbättringsskede under flera år. Vi har sett över hur patienterna kan ta kontakt med vårdcentralen och hur man kommer till rätt vårdgivare så snabbt som möjligt.

Gott om telefontider, inget lunchstängt och en sjuksköterska ansvarig för tidbokningen är några av orsakerna bakom Gimos i princip hundraprocentiga tillänglighet, säger Anneli Lindblom. Numera besvaras alla telefonsamtal till vårdcentralen och man får tid för nybesök hos läkare inom en vecka.

Sen i mars så har länets vårdcentraler blivit klart bättre på det här, i mars besvarades i snitt vart annat telefonsamtal mot drygt tre av fyra nu i oktober.

Men fortfarande så finns det variationer, Husläkarcentrum och Gimo är några med hög tillgänglighet, medan Svartbäcken och Gottsunda i Uppsala ligger lägre.

I Gottsunda besvaras knappt vartannat telefonsamtal, och då har man ändå förbättrat sig väldigt mycket från mars. I Gottsunda centrum går åsikterna om tillgängligheten lite i sär, men Anna menar att det är svårt att komma fram när man ringer:

- Det är telefontid mellan halvtimme 45 mitnuer på mrogn, och det är inte allid man har möjlihet att irnga just då..

- Det har varit lite svårt ibland, men jag tycker det har gått rätt bra, det har det gjort.

Och primärvårdsdirektör AnnCharlotte Frank- Lindgren menar att beslastningen och bemanningen på de olika vårdcentralerna är olika, och att det kan ligga bakom variatonerna:

- å vi måste nu ser över, hur ser resursrna ut på en vårdcentral som gottsunda, vi vet att man är hårt belastat psykosocial, man kanske behöver med psykologresurser, säger primärvårdsdirektör AnnCharlotte Frank-Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".