Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsala kommun har svängt om flygplats

Publicerat onsdag 28 november 2007 kl 13.54

Uppsala kommun har nu ändrat sig och vill inte längre vara mellanhand vid Uppsala Airs markköp från Fortifikationsverket för en civil flygplats på Ärna. Försäljningschefen på Fortifikationsverket, Ken Ejderhamn, berättar att han igår hade besök av en delegation från Uppsala som kom med de nya beskeden.

- Uppsala kommun har tagit tillbaka sin önskan att förvärva marken, det meddelades av en delegation igår, säger Ken Ejderhamn.

Uppsala kommun har tidigare deklarerat att man var beredd att köpa marken från fortifikationsverket, för att sen direkt sälja den vidare till Uppsala Air. Men uppsaladelegationen, bestående av bland andra fastighetsdirektören Sven-Gunnar Dahlquist, framförde i går kommunens nya linje, men Dahlquist hävdar att det var en ömsesidig överenskommelse med fortifikationsverket:

- Vi kom fram till, tillsammans med Fortifikationsverket, att det skulle kunna vara möjligt att sälja direkt till Uppsala Air. Det finns ingen anledning för kommunen att agera mellanhand då, säger Sven-Gunnar Dahlquist.

Men Fortifikationsverket menar att det handlar om en ensidig deklaration från Uppsala kommuns sida och säger att man inte vet om det är formellt möjligt att sälja direkt till Uppsala Air:

- Det är något vi får pröva. Hittills har vi inte prövat det, eftersom Uppsala kommun haft för avsikt att förvärva marken, säger Ken Ejderhamn på Fortifikationsverket.

Mattias Sjölund, vd för Uppsala Air, säger att möjligheten till ett direktköp innebär att en ny väg öppnar sig för bolaget, som därmed inte blir beroende av uppsalapolitikernas inställning till en flygplats, och han ser goda chanser att få göra ett direktköp från Fortifikationsverket:

- Vi hänvisar till vårt operativa avtal som vi har med staten, där vi som enda part kan utnyttja flygplatsen för civil verksamhet.

Till dom kritiska politikerna i Uppsala hör miljöpartiets Maria Gardfjell, som gick till angrepp mot bolaget i Radio Upplands sändningar i morse:

- Frågan är väl om staten kan tänkas sälja mark till ett skumraskföretag som Uppsala Air.

- Miljöpartiet försökte stjälpa projeket i kommunfullmäktige för ett par dagar sen, när det inte fungerade försöker man nu med ett verbalt påhopp, svarar Uppsala Airs vd Mattias Sjölund.

Ett direktköp förutsätter en godkänd miljöprövning.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".