Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

DO vill granska städföretag

Publicerat onsdag 28 november 2007 kl 16.47

Upplandsnytts rapportering i morse om att städbolag kan tänka sig att diskriminera sina anställda som har utländsk bakgrund väcker nu starka reaktioner hos både städare och hos ombudsmannen mot etnisk diskriminering.

DO Katri Linna säger att det är alldeles uppenbart att städbolagen gör sig skyldiga till ett lagbrott när de går med på kunders krav om att inte skicka en städare som har invandrarbakgrund:

- Det är upprörande att så många ställer upp på diskriminerande villkor, och de kommer att diskrimera sina anställda när man försöker uppfylla kundernas önskemål.  

Som vi kunde berätta i morse så har Upplandsnytt ringt till nio av de största städföretagen i länet. Vi presenterade oss som ett företag som behövde kontorsstädning och frågade om städbolagen kunde gå med på våra krav om att skicka en svensk städare i stället för en person med invandrarbakgrund. Sju av de nio svarade ja direkt, medan de två sista sade att de skulle se över möjligheterna. Ingen gav ett tydligt nej-svar:

- Om det är ett önskemål så ordnar vi det, inga problem, säger en chef.

- Det går att ordna om man frågar tyst, det är inget man kan ta upp med facket eller personal, men jag kan lösa det, säger en annan.

I Sverige är det olagligt att tillhandahålla arbetskraft utifrån etnisk tillhörighet, vilket städbolagen enligt DO Katri Linna tydligt visar att de är beredda att göra här. Städbolagens svar visar också att deras förebyggande arbete mot diskriminering inte fungerar, något som DO menar också är i strid med lagen:

- Det är olagligt och vi en tillsynsfunktion där vi ytterst vid vite kan förelägga arbetsgivarna att vidta åtegärder.

Vad tänker du göra? 

- Det beror ju på, men jag kan tänka mig att det finns arbetsgivare här vi har anledning att granska vidare.

Rundringningen vi gjorde till städbolagen är en del av ett stort samarbete mellan Sveriges Radios lokala kanaler. Totalt i landet har vi ringt 89 samtal till städbolag och 52 av dem svarade ja på vår fråga om vi kan få svenska städare. Några städare med utländsk bakgrund i Örebro reagerade så här på vår rapportering i dag:

- Det är fördjävligt, det ska inte vara så.

- Jag blir förbannad!

- Det är fel om vår chef säger att vi bara ska skicka svenskar.

Och Fastighetsanställdas förbund, där 15 000 städare i landet är medlemmar, har också i dag reagerat. Jarmo Kusmin är ombudsman på förbundet:

- Det är förskräckligt vilken människosyn de ger uttryck för, det är klart att vi inte stillatigande kan acceptera att det finns aktörer inom städbranchen som beter sig så.

Vad tänker ni göra?

- Vi måste se över det här och fundera på vad vi kan göra, men jag blir en smula chockad av det här.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".