Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Städbolag kan mista uppdrag

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 07.31

Många av de städbolag som är beredda att diskriminera anställda med utländsk bakgrund, som Upplandsnytt rapporterade om i går, anlitas av myndigheter och kommuner som länsstyrelsen, Uppsala kommun och polishuset. Nu riskerar bolagen att gå miste om en del av dom här kunderna.

Ulf Sandell är upphandlingschef på Uppsala kommun:

- Vi måste vända oss till de här leverantörerna och de får förklara sig och vad de har för avsikt att göra så att det inte återupprepas.

Igår så kunde vi berätta om vår rundringning där vi som kund frågade nio städbolag i Uppland om de kunde ordna så att den som kommer och städar hos oss inte är invandrare. Sju stycken svarade ja, två svarade att de kunde se över möjligheterna - ingen sade nej.

Vår fortsatta granskning visar att de städbolag vi ringde, som svarade att de kunde tillgodose våra krav, anlitas av flera myndigheter och kommuner i länet. Offentliga samhällsinstanser som har möjligheten att ställa speciella krav om att städbolag ska hålla sig till diskrimineringslagarna. Länsstyrelsen till exempel anlitar en stor känd uppsalafirma som för några år sedan belönades med ett mångfaldspris men som i vår rundringning svarade att de kunde tillgodose våra krav om etniskt svenska städare. Ett annat städföretag vi ringde arbetar på uppdrag av Heby kommun, ett anlitas av Tierps kommun, en firma städar i polishuset i Uppsala och ett bolag sköter städningen på servicehuset i Knivsta bland annat. Samtliga alltså etablerade städbolag som kan tänka sig att diskriminera sina anställda. Lina Gidlund på diskrimineringsbyrån i Uppsala tycker att de myndigheter och kommuner som anlitar de här bolagen ska tänka över möjligheten att säga upp avtalen.

I de avtal som Uppsala kommun har med fyra av de städbolag som vi ringde finns det en speciell antidiskrimineringsklausul. Det betyder att när städbolagen bryter mot diskrimineringslagarna så kan det leda till att kommunen säger upp avtalen. Upphandlingschefen på kommunen Ulf Sandell kommer nu i ett första skede att skriva ett brev till de här städfirmorna och be dem presentera en plan för hur de ska komma tillrätta med de problem de har:

- Ger de inte tillräckligt bra svar, finns det vitesklausuler som man kan ta till. Naturligtvis kan man gå ännu längre och så småningom häva avtalet om de inte följer sina åtaganden.

reporter alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".