Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker sjuk av Musikens hus

Publicerat måndag 3 december 2007 kl 06.51
Allergiframkallande hus?

Bara drygt en månad efter att Uppsala kommunfullmäktige flyttat sina sammanträden till det nya Musikens hus, UKK, så överväger fullmäktige nu att flytta ut igen. Skälet är att golvet i sammanträdessalen utsöndrar ämnen som framkallat allergiska reaktioner hos en del ledamöter.

Kristdemokraten Annette Stavenow fick så kraftiga besvär vid första sammanträdet i huset att hon tvingades lämna mötet och åka hem:

- Näsan började rinna och halsen blev tjock. Det gick inte att vara där mer än någon timme.

Efter oktobermötet gjordes mätningar som visade att golvet hade utsöndrat ämnen i mängder som låg långt över rekommenderade värden. Och även vid sammanträdet därpå låg värdena för högt:

- Jag upplevde obehagskänsla även vid det andra sammanträdet. Jag kunde sitta där någon timme och det gick bra, men sedan var jag tvungen att gå därifrån och ta en paus.

Även flera andra ledamöter upplevde allergiska reaktioner, och Annette Stavenow tycker att det är oacceptabelt att fullmäktigemöten ska hållas under såna förhållanden:

- Jag tycker att det är ett demokratiskt problem att en folkvald inte ska kunna tjänstgöra i kommunfullmäktige.

Upplandsnytt har talat med för UKK:s vd Magnus Bäckström, men han  hänvisar till ansvariga på kommunens fastighetskontor, som vi inte lyckats nå. Men en teori till att problemen uppstått uppges vara att golvet kan ha rengjorts med ett medel som det inte tål.

Fullmäktiges ordförande, moderaten Lars Bäcklund, har nu förberett för att snabbt hitta en annan lokal än den i konserthuset:

- Vi följer naturligtvis de här mätningarna. Vi är ändå tvungna att använda den här salen för vårt sista sammanträde under året, den tionde december. Är det sedan så att det här inte har löst sig går vi tillbaka till Atrium Folkets Hus.

Bäcklund har redan bokat Atrium och där har fullmäktige möjlighet att hålla sammanträdena hela våren, om inte Musikens hus får ner värdena av farliga ämnen i sammanträdessalen.


Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".