Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

DO prövar Uppsalas socialtjänst

Publicerat tisdag 4 december 2007 kl 06.55

Diskrimineringsombudsmannen, DO, tar nu upp det omdiskuterade fallet där Uppsala kommuns socialtjänst reglerar vilket språk medarbetarna får prata på jobbet. DO har inlett en diskussion i frågan, eftersom de är skeptiska till det avtal som facket och arbetsgivaren skrivit. Avtalet säger att arbetsspråket är svenska.

- Vi ser att kollektivavtal är ett väldigt bra verktyg för att förebygga diskriminering. Därför är det särskilt olyckligt när arbetsgivare och fack skriver avtal som kan tolkas som att de är exkluderande. Vi vill framför allt göra facket SKTF uppmärksamt på att avtalet kan tolkas så, säger Ann-Christin Hartman, tillsynschef på DO.

Redan 2006 hade en av de anställda på socialtjänsten gjort en anmälan om etnisk diskriminering eftersom hon menade att att arbetsgivaren förbjudit andra språk än svenska i allmänna utrymmen på jobbet.

Facket SKTF och kommunen skrev sedan ett avtal, som innebar att arbetsspråket är svenska och att svenskan är det språk som gäller i offentliga utrymmen som fikarum och korridorer. I avtalet står också att anställda får prata andra språk i privata sammanhang på jobbet, men att det är viktigt att ta hänsyn till om andra är närvarande.

Lennart Andersson vid Uppsala kommun, säger att de inte ser några problem med det här avtalet. Ahmed Karamus på SKTF säger att de kommer att ta upp diskussionen med arbetsgivaren igen, men att han inte vill kommentera avtalet, förrän den diskussionen är klar. Men Tiina Kiveliö, som var den som anmälde, är nöjd med att DO tagit upp saken igen.

- Det är beklagligt att det går så långt, det kan jag tycka. Jag ser det här ärendet som principiellt viktigt, säger Tiina Kiveliö.

SR Sisuradio

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".