Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blandade reaktioner på ny rovdjurspolitik

Publicerat tisdag 4 december 2007 kl 16.50
Omstridda djur

Länsstyrelserna ska få större makt över rovdjursförvaltningen och kunna besluta om jakt på bland annat varg. Det är ett av de förslag som regeringens utredning om rovdjurspolitiken la fram idag. Henrik Manfredsson på Gräsö, som dömdes i Högsta Domstolen för att han skjutit en varg på sin mark, tror att en sådan förändring vore bra:

- Det tycker jag, att sådana beslut kommer närmare när de som de berör. De går fortare och de kan se problemen i ett litet område lättare än exempelvis Naturvårdverket, säger han.

- Jag är rädd för att länsstyrelsen lättare ska kunna bli påverkad av lokala grupperingar som gärna vill se en skyddsvakt på varg, säger å sin sida Gun Lange på Naturskyddsföreningen i Uppsala län som inte är särskilt förtjust i det här förslaget:

- Det känns som det är viktigt med ett enhetligt beslutsorgan i de här frågorna, som Naturvårdsverket, fortsätter hon.

När Regeringens utredare Åke Pettersson idag presenterade sina förslag sa han att de haft två utgångspunkter, ansvaret för att rovdjursstammarna skyddas, och de problem som finns med bristande acceptans för dagens rovdjursförvaltning:

- Biologiskt så har rovgjursförvaltningen varit framgångsrik de senaste decenniet, men demokratiskt och när de gäller förankring så finns det stora problem, menar Åke Pettersson.

Utredaren säger att det måste till mer dialog med medborgarna kring rovdjursstammens utveckling. Andra förändringar som föreslås är att om en tamdjursägare har skjutit ett rovdjur i samband med angrepp sina djur ska det inte betraktas som grovt jaktbrott. Däremot ska försök och förberedelse till grovt jaktbrott bli straffbart.

Besluten om begränsad jakt på till exempel varg ska också kunna fattas av länsstyrelserna i stället för av Naturvårdsverket. Det här är alltså något som gläder en del och oroar andra. Här i länet hände det så sent som i vintras att länsstyrelsen sa ja till skyddsjakt, men att Naturvårdsverket sedan stoppade det.

Men Lennart Nordvarg på Länsstyrelsen trro inte att det kommer att bli fler beslut om jakt om ansvaret flyttas till dem:

- Besluten kommer inte bli fler, möjligtvis kommer beslutsprocessen gå snabbare, och det är väl ett skäl till att man lagt fram det här förslagen, att man vill ha snabbare beslutsvägar.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".