Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brist på flis drabbar Karlit

Publicerat onsdag 5 december 2007 kl 06.40

Bristen på träflis gör att Karlit i Karlholmsbruk i norduppland inte kan öka sin produktion som det är tänkt. Nu i december tvingas företaget köpa in dyr cellulosaflis från Tyskland, och nästa år tvingas företaget investera för att själva tillverka den flis som behövs för att göra MDF-skivor och möbler.

Peter Hillbom är VD på Karlit:

- Vi tittar väl på att försöka köpa mer massaved, hugga och barka och göra egen celluosaflis här i Karlholm. Det kräver eninvestering på mellan 15 och 20 miljoner här hos oss för att klara det.

Sjunkande virkespriser gör att det inte finns lika mycket flis att få tag på som tidigare, men det stora problemet är att värmeverken eldar upp den flis Karlit skulle vilja använda i sin tillverkning, menar Peter Hillbom.

- Det är något som subventioneras i form av skattelättnader för värmeverken, så vi har inte samma möjligheter att betala för råvaran som värmeverken har.

Idag har Karlit 215 anställda och en omsättning på 570 miljoner kronor. Men fanns det tillräckligt mycket råvara skulle företagets möbeltillverkning kunna bli dubbelt så stor, säger vd:n Peter Hillbom.

- Så som möbelmarknaden ser ut i Sverige och Skandinavien i dag, så skulle vi kunna dubbla vår produktionsvolym, men det har vi så att säga lagt åt sidan för vi inser att vi får inte tag i råvara för det. I dag tittar vi på en utbyggnad med 40 procent.

IKEA väntas lägga fler order till Karlit - något som skulle ge 100 nya jobb de närmaste åren bara man får tag på tillräckligt mycket cellulosaflis.

- Vi har i dag 48 anställda på möbeltillverkningen och vi skulle säkerligen behöva vara 148 här om fem år.


AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".