Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Missnöjd personal säger upp sig

Publicerat onsdag 5 december 2007 kl 07.09

Var femte anställd på enheten Medicinsk informatik och teknik på Akademiska sjukhuset i Uppsala har i år sagt upp sig. Anledningen sägs vara att de är kritiska till ledningen, som genomfört en stor omorganisation inom enheten.

Totalt 26 av 125 anställda har bestämt sig för att sluta under det här året. En av dem är Marie Carlsson, som gör sin sista dag nästa fredag.

- Jag kan inte längre jobba i en organisation där man inte värdesätter medarbetarnas kompetens, erfarenhet och deras historiska kännedom, utan helt enkelt ser dem som utbytbara schackpjäser.

Medicinsk informatik och teknik är den enhet som ansvarar över underhåll och service av all teknisk utrustning inom landstinget. Och av de totalt 26 av personalstyrkan på 125 som slutat i år är det på IT-sidan man tappat mest - bara där handlar det om ett 20-tal personer.

För ganska precis ett år sedan gjordes en omorganisation som innebar att det blev mer av en linjeorganisation med avdelningschefer och gruppchefer. Meningen var från början att det skulle bli enklare att kommunicera uppåt och nedåt så att man på bästa sätt kunde utnyttja medarbetarnas kompetens, som det heter. Men riktigt så blev det inte, menar Marie Carlsson.

- Istället för att man litar på medarbetarna att de kan sköta sina uppgifter, att man ger dem uppdraget, ansvaret och även befogenheterna, så ska vi nu ha tre nivåer med chefer som ska in och röja i allting, detaljstyra och vara med och säga sitt. Det tycker jag är väldigt frustrerande.

Lena Stigsdotter, som är verksamhetschef för enheten och den som ligger bakom organisationsförändringarna, medger att informationen om hur den nya organisationen ska fungera och vad ledningen förväntar sig av var och en har varit bristfällig.

- Det finns medarbetare som har uppfattat det som att det är en mycket mer hierarkisk organisation och att det inte längre ger utrymme för den egna utvecklingen. Där ser vi att vi har brustit i dialogen.

Marie Carlsson, som slutar nästa fredag, tycker att cheferna borde se massuppsägningarna som ett varningstecken.

- De borde ha fått röd varningsflagg för länge sedan.


Alexander Gagliano
alexander.gagiano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".