Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Håbos motstånd bekymrar inte Hedberg

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 16.52

Under torsdagen hade staten och representanter för de län som förväntas vara med och finansiera Citybanan i Stockholm ett sista möte om hur avtalet ska se ut.

Ett färdigt avtal ska presenteras om en vecka och därefter ska landstinget och fullmäktige i varje kommun fatta beslut om att godkänna det eller inte. Sammanlagt förväntas Uppsala län pytsa in 610 miljoner kronor.

Som Upplandsnytt berättade i morse är alla kommuner utom Håbo överlag positiva till medfinansiering av Citybanan.

Men Håbos motstånd är inget som bekymrar moderaten Gunnar Hedberg, som representerade länet vid dagens möte:
- Min förhoppning och övertygelse är att man kommer att säga att det här är väldigt bra för oss, det är klart att vi ska gå med.

Om de inte ändrar sig, vad händer då?

- Kan Örebro län och de kommuner som har väldigt mycket mindre nytta av Citybanan än någon kommun in Uppsala län har, gå med, så har jag svårt att se att Uppsalas kommuner inte tänker gå med. Men skulle det trots allt hända, får vi hitta nån möjlighet att hantera det, för så mycket utvecklingskraft får inte gå Uppsala län förbi.

Trafik genom flera regioner
I dag fattade också regeringen ett beslut som kan ha stor betydelse i avtalet om Citybanan.

Regeringen bestämde att fyra länstrafikbolag i södra Sverige på försök ska få trafikeringsrätt på vissa tågsträckor som går genom flera regioner. Därmed upphävs SJ:s tidigare monopol. Det här öppnar möjligheter för Stockholms lokaltrafik och Upplands lokaltrafik att i framtiden tillsammans kunna köra tåg genom de båda länen. Och för kommunerna i Uppsala län är möjligheten till trafikeringsrätt en viktig fråga i avtalet om Citybanan.

Och så här säger Gunnar Hedberg om vad det kan innebära för resenärerna:

- Det är ju förhoppningen att det kan bli en bättre trafik och att priserna kan samordnas över länsgränserna, men också inom länet.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".