Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Starka reaktioner efter nedläggningsbesked

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 20.15
Solskenets förskola. Foto: Maria Karlsson, Solskenet

Besvikelsen är stor på dom fyra Uppsalaskolor som kommer att läggas ner enligt förslaget från tjänstemännen som presenterades för politikerna i går. En av dom fyra skolorna är Solskenets skola i Gränby vars elever enligt förslaget ska flyttas in i Liljeforsskolan. Anne-Marie Pettersson är rektor för Solskenets skola:

- Det känns väldigt tungt och ledsamt, att skolan inte får vara kvar i den form den har idag. Vi jobbar ju med pedagogiken Reggio Emilia, och det är det inte många som gör det i Sverige. Så det har vi pratat om hela eftermiddagen, hur vi ska kunna behålla det här.

Och även bland föräldrarna på skolan råder stor besvikelse. Marie Hannuksela har barn både förskolan och skolan på Solskenet, och hon framhåller skolans speciella pedagogik:
- Jag blir bestört, med tanke på att skolan och förskolan ser sig som en enhet. Många väljer den här skolan för den tryggheten som finns med syskon både på dagis och förskolan. Och den tryggheten försvinner nu.

Kom det här som en överraskning för dig?

- Ja, det gjorde det nog. Vi hade ett informellt möte med Cecilia Forss i början av juni, när vi först fick höra om det här. Hon verkade väldigt förstående för vårt synsätt om att den här pedagogiken är väldigt värdefull, säger Marie Hannuksela.

Om politikerna går efter tjänstemännens förslag när beslut ska fattas den 19 december, så väntar under våren den sista terminen för Solskenets skola, Bellmansskolan, Bäcklösaskolan och Lyckeboskolan. Dessutom flyttar Videskolan som har 25 elever med framför allt Asperger-problematik från dagens lokaler i Bäcklösa- och Valsätraskolorna till Bergaskolan.

Däremot totalrenoveras dom två Luthagenskolorna Tiundaskolan och Sverkerskolan. I Länna byggs under dom närmaste åren ny förskola och grundskola, och ny förskola beräknas också byggas i till exempel Trasthagen i Sunnersta.

Dom beräknade investeringskostnaderna för att följa utredningsförslaget för dom kommande fem åren uppgår till 1,2 miljarder, ändå handlar det om stora pengar som kommunen kommer att spara genom dom här åtgärderna, säger fastighetschefen Sven-Gunnar Dahlquist:

- Vi har egentligen inget val, det här en framtidsfråga. Våra barn måste ha moderna skolor anpassade till dagens standardkrav. Det kommer att kräva pengar oavsett om det blir programmet som vi har lagt på bordet, eller om vi bara låter det gå. Skolorna måste rustas upp.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Skolor där stora förändringar väntar

Grundskolan lämnar Lyckeboskolan i Storvreta. Verksamheten flyttar till Pluggparadiset och Storvretaskolan. Förskoleverksamheter i externa lokaler flyttar till Lyckeboskolan

Grundskolan lämnar Bäcklösaskolan i Valsätra. Verksamheten flyttar till Valsätraskolan, Gottsundaskolan och Växthuset. Videskolan flyttar till Bergaskolan.

Grundskolan lämnar Solskenet. i Gränby. Verksamheten flyttar till Liljeforsskolan. Liljeforsskolans äldre elever flyttar till Gränbyskolan. Skolpaviljongerna vid Solskenet blir förskola

Grundskolan lämnar Bellmansskolan i Löten. Verksamheten flyttar till Heidenstamskolan som renoveras. Bellman blir förskola.

Grundskolan lämnar del av Flogstaskolan (Kullen) Särskolan flyttar till Berga och Eriksbergsskolan. Kullen används till förskola.

Sverkerskolan och Tiundaskolan i Luthagen totalrenoveras.

Du kan läsa hela tjänstemännens förslag om du klickar på länken högst upp i artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".