Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Städchefer erbjuds utbildning i diskrimineringslagar

Publicerat söndag 9 december 2007 kl 12.38
Städbranschen ska utbildas i diskrimineringsfrågor. FOTO: Scanpix.

Diskrimineringsbyrån i Uppsala har i dagarna skickat ut brev till över 100 städbolag i Uppland där de erbjuder alla personer i chefsposition på städfirmorna en utbildning i diskrimineringslagarna.

Detta efter Upplandsnytts granskning i förra veckan som visade att många städbolag är beredda att diskriminera sina anställda med utändsk bakgrund.

- Vi har ju sett här att det finns en uppenbar kunskapsbrist, säger Lina Gidlund, verksamhetsansvarig på Diskrimineringsbyrån.

När Upplandsnytt i förra veckan ringde till nio olika städbolag i länet som en påhittad kund och frågade om det gick bra att få en städare som inte hade invandrarbakgrund svarade sju av företagen ja, två skulle se över möjligheterna.

Granskningen fick starka reaktioner, och nu kommer alltså Diskriminergsbyrån i Uppsala att hålla i en utbildning för chefer och ansvariga på städbolagen i Uppland. Inbjudningar har skickats ut till 107 företag, och Lina Gidlund hoppas att intresset blir stort för tretimmarsutbildningen, som kommer bestå av två delar.

- Den första biten kommer handla om bemötande. Om arbetsmiljö, om arbetsgivarens ansvar och hur man uppfattar kompetens. Både mot kund och anställd. Den andra biten kommer handla om lagstiftningen, säger Lina Gidlund.

Och för de chefer som i sina svar till Upplandsnytt gav uttryck för att kunna lagarna men som ändå i smyg ville tillmötesgå kraven tror Lina Gidlund på rent ekonomiska argument, som att man kan få höga sjukskrivningstal och missa nya marknader med en alltför homogen arbetsgrupp. Och målet med utbildningen är tydligt.

- Om någon i framtiden ringer till städbolag och kommer med en sådan här förfrågan så hoppas jag att alla kommer att svara att de inte är intresserade av den typen av uppdrag, säger Lina Gidlund.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".