Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler uppsalabor kan matförgiftas

Publicerat tisdag 28 januari 2003 kl 07.43
De flesta restauranger i Uppsala kommer inte att inspekteras alls av miljökontoret i år, och inte heller skolornas städning kommer att undersökas. Orsaken är att miljökontoret har så lite resurser att de bara hinner med hälften av allt de borde göra.
- Vi kan inte komma dit och förebygga utan vi är för sent ute, problemen har redan uppstått, säger Johan Stock, tillsynsansvarig på miljökontoret. Miljökontoret ska sköta tillsynen av en mängd olika verksamheter för att till exempel se till att farliga ämnen inte sprids till miljön, och att människor inte blir sjuka av dålig städning eller dålig mat. Men när kontoret gått igenom vad som behöver göras så kommer man i år igen fram till att man skulle behöva vara dubbelt så många för att hinna med allt. Många saker föreslår man därför att nämnden väljer att prioritera bort. Till exempel kommer städningen på skolor inte att inspekteras i år, trots att man hittat många brister tidigare, ett projekt för att förbättra vattnet i Fyrsiån stoppas, och det blir väldigt få förebyggande inspektioner i lokaler där mat förvaras eller tillagas, enligt förslaget. Över lag är det ofta den förebyggande tillsynen som kommer att få stryka på foten - inspektörerna hinner nästan bara åka ut när problemen redan uppstått och man fått in klagomål, och inte ens då åker man alltid ut. Om en eller två personer anmält att de blivit matförgiftade på en restaurang så föreslås man inte inspektera restaurangen. Det ska man bara göra om minst tre personer anmäler matförgiftning. Carl-Lennart Åstedt, chef på miljökontoret, menar att kontorets bristande resurser innebär risker för Uppsalaborna. - Vi riskerar en viss ökad risk för ohälsa, när människor äter dålig mat, och en felaktig hantering av kemikalier eller andra ämnen som kan orsaka störningar i miljön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".