Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt sjunkande arbetslöshet i länet

Publicerat måndag 10 december 2007 kl 14.45

Arbetslösheten sjönk under 2007 till närmast rekordlåga nivåer i Uppsala län. I Uppsala och Dalarna sjönk arbetslösheten mest i hela landet, och det ser ut som om nedgången fortsätter under nästa år, men då inte riktigt i samma fart. Det säger Eva Holmberg som är strateg på Länsarbetsnämnden.

- Det har gått väldigt bra för Uppsala län under 2007. Inför 2008 så ser vi att arbetsmarknaden kommer att vara fortsatt väldigt god, och vi räknar med arbetslösheten kommer att sjunka ytterligare.

Det var med närmast översvallande positiva omdömen som arbetsmarknaden i länet beskrevs av länsarbetsnämnden när dom idag presenterade siffrorna för det gågna året och sina prognoser för framtiden. Under 2007 sjönk arbetslösheten med 33 procent i länet, vilket gör att Uppsala tillsammans med Dalarna är de län i landet där arbetslösheten har minskat mest. Knivsta kommun har länets lägsta arbetslöshet som just nu ligger på 1,1 procent, Älvkarleby den högsta på 4,1 procent. Så även om siffrorna alltså varierar är den positiva trenden densamma över alla länets kommuner, och just nu ligger arbetslösheten på närmast rekordlåga nivåer, säger Anders Emdén på Länsarbetsnämnden:

- Vi får gå ganska långt bak i tiden, till 1991-92 för att hitta en liknande nivå som den vi ligger på idag.

Trots den kraftiga nedgången finns det grupper där minskningen inte varit alls lika tydlig, framförallt gäller det personer med utländsk bakgrund eller med funktionshinder.

Skillnaderna mellan olika sektorer ser dessutom ganska olika ut. Generellt sett är det den privata sektorn som haft och kommer att ha den mest positiva utvecklingen, och det är även där dom yrken finns som det är störst brist på:

- Någonting som är väldigt tydligt är att det stor brist på byggnadsarbetare av olika kategorier, och det är inte så konstigt, den branchen går ju väldigt bra, säger Eva Holmberg på Länsarbetsnämnden.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".