Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på kontantfria bussar i Uppland

Publicerat tisdag 11 december 2007 kl 06.54

Bussarna i kollektivtrafiken i Uppsala län måste bli helt kontantlösa till sommaren 2009. Det kravet aviseras nu från Arbetsmiljöverket.

För att klara av att slopa kontanterna arbetar trafikbolagen nu på att få fram ett helt nytt betalsystem där bussresenären ska kunna betala med värdekort eller med sina vanliga betalkort.

Bland folk på stan i Uppsala går meningarna isär om det kloka i att slopa alla kontantbetalningar.

- Jag har tidigare bott i Göteborg, där man har det systemet, och ska man då spontanresa så försvinner möjligheten att göra rätt för sig. Det fungerar uruselt, det fungerar inte överhuvudtaget.

- Det låter ju tjafsigt. Det där med betalkort, det fördröjer.

- För mig personligen är det ok, för jag har ett sådant där plingkort redan nu.

Redan nu har kontantbetalningen på t ex stadstrafiken i Uppsala minskat till hälften. Men arbetsmiljöverket har låtit meddela bussbolagen att verket troligen kommer att kräva totalstopp för kontanter från och med juni 2009, till följd av rånrisken.

Upplands Lokaltrafiks vd Klas Wåhlberg tycker att datumet är för snävt satt.

- Det är lite tidigt. Vi har i diskussioner med Arbetsmiljöverket diskuterat sista december, eftersom det är då den tekniksa plattformen för biljettsystembyten är på plats.

På Upplands Lokaltrafik håller man alltså på att ta fram ett nytt biljettsystem, i samarbete med trafikbolag i andra län. Och att ha ett nytt smidigt betalsystem klart innan man inför kontantstopp är viktigt, det menar man också på Uppsala kommuns gatu- och trafikkontor. Annars riskerar införandet av kontantstopp att medföra en nedgång i resandet, säger Per Odelmalm på gatu- och trafikkontoret.

- Det är ju det som vi befara, och det är väl tvärtemot vad man i övrigt önskar när det gäller kollektivtrafiken.

Utvecklingen mot ett kontantstopp är inte något som välkomnas helhjärtat av alla. Claes Göran Alm, vd för Gamla Uppsalabuss, som kör stadstrafiken i Uppsala:

- Vi ska ha en säkerhet och en trygghet för våra förare. De ska inte behöva uppleva våld. Samtidigt ger vi ju upp lite för våldet också, och det tycker jag inte är helt riktigt heller. Samtidigt så försvårar vi kanske för spontanresandet.

Trafikbolagen kommer nu att försöka få Arbetsmiljöverket att skjuta fram datumet då kontantstoppet ska införas.


Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".