Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fossmo lämnade in överklagan idag

Publicerat tisdag 11 december 2007 kl 15.49

Livstidsdömde Helge Fossmos överklagande av polisens beslut att inte inleda brottsutredning för att utreda om fler var inblandade i Knutbymordet 2004, har i dag kommit in till åklagarkammaren i Uppsala, undertecknat av hans ombud, advokaten Peter Althin.

Åklagaren Elin Blank säger till Upplandsnytt att hon ännu inte tagit del av begäran om överprövning och därför inte kan kommentera den.  

Bakgrunden är de tre förhör som Uppsalapolisen höll med Helge Fossmo under förra hösten och i våras, med anledning av att Fossmo uppgav sig ha nya saker att berätta om händelserna i Knutby 2004. Fossmo påstod då att det skulle finnas andra personer i Knutbyförsamlingen som skulle vara delaktiga i hans hustru Alexandra Fossmos död, och som skulle ligga bakom de SMS som Fossmo sände till den senare morddömda Sara Svensson. Men Uppsalapolisen tyckte att det fanns alltför lite substans i det Fossmo berättade i de nya förhören och beslutade i mars i år att inte inleda en ny förundersökning.

Det är det beslutet som Fossmos ombud Peter Althin nu begärt överprövning av, och som stöd för att det skulle finnas skäl för en ny brottsutedning har han lämnat in två analyser av de språkliga karakteristika som sägs utmärka de olika ledande personerna i Knutbyförsamlingen. En är författad av psykoterapeuten Rigmor Robert, och den andra av doktoranden och fil mag i lingvistik Tanja Joelsson.

Joelssons slutsats är att det finns tendenser som tyder på att SMS-en till Sara Svensson kan ha skrivits av någon annan person än Helge Fossmo och kanske av flera än enbart en person. Hon har gått igenom de olika personernas användande av t ex metaforer och upprepningar i sitt språk, men hon medger samtidigt att de texter hon jämfört med är längre texter som kan vara svåra att jämföra med kortfattade SMS.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".