Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bellman, Solskenet och Lyckebo läggs ner

Publicerat onsdag 12 december 2007 kl 10.48
Moderaten Cecilia Forss lämnade besked på förmiddagen om Uppsala skolors framtid.

(uppdaterad 17.05)

Den borgerliga alliansen i Uppsala kommun lämnade besked vid 10.40-tiden idag för vilka skolor som ska läggas ned. Bellmanskolan, Solskenets skola i Uppsala och Lyckeboskolan i Storvreta läggs ned och eleverna flyttas över till andra skolor.

Barnen från Bellmanskolan demonstrerade utanför arbetsutskottets möte på förmiddagen, men utan effekt på politikerna:

- Alla skolor har demonstrerat. I så fall skulle vi inte lägga ner någon skola alls, säger Cecilia Forss.

Bellmanskolan har sagt att de inte haft chans till samråd. Du träffar dem på måndag, men ni har ju redan bestämt er?

- Det är alltid så att ett beslut kan ändras mellan arbetsutskottet och nämnden. Det är självklart att vi är öppna för vad de kommer säga, menar Cecilia Forss.

Antalet skolelever minskar de kommande åren, medan förskolebarnen blir fler och behöver fler lokaler. Det är grunden till det fleråriga utredande som nu är på väg att förbytas i konkreta beslut. Det slutgiltiga och formella beslutet fattas på barn- och ungdomsnämndens beslut den 19 december, men de ställningstaganden som den borgerliga majoriteten nu gjort är säkerligen de definitiva.

Majoritetens ställningstagande innebär att Solskenets skola och Lyckeboskolan läggs ner, troligen redan till nästa höst. Bellmanskolan läggs också ner, men inte förrän till hösten 2010 i avvaktan på att Heidenstamskolan renoveras före Bellmanskolans flytt dit. Det som inte majoriteten ville ta ställning till i dag är om Bäcklösaskolan ska läggas ner eller delar av Valsätraskolan.

- Just i det här området har vi följdfrågor som vi fått svar på idag, men vi har inte hunnit ha den interna diskussionen om de svare, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Cecilia Forss, moderat.

Det politikerna också sagt är att Solskenets Reggio Emilia-pedagogik ska leva vidare i speciella klasser då eleverna flyttas till Liljeforsskolan, något som föräldern Marie Hannuksela är skeptisk inför.

- Den har varit Uppsalas flaggskepp länge. Förskolan och skolan har visats upp för väldigt många besökare, och varit stolta över den. Att flytta den och förstöra den på det här viset tycker jag är besynnerligt och tråkigt, säger Marie Hannuksela. 

Beslutet idag innebär också att särskolan flyttas från Flogstaskolan till Bergaskolan och Eriksbergsskolan. De nedlagda skolornas lokaler ska användas som förskolor istället. En lång utredning börjar nu omsättas i konkreta politiska beslut.

- Processen har varit för lång. Är det något jag skulle önska, så är det att vi kunnat ta de här besluten för två eller tre månader sedan, säger Cecilia Forss (m), ordförande i barn- och ungdomsnämndens ordförande.

19 december tas det formella beslutet om Uppsalas skolors framtid.

 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".