Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro när särskolan måste flytta

Publicerat torsdag 13 december 2007 kl 06.45

Många föräldrar och lärare på Flogstaskolan är orliga efter att det står klart att särskolan kommer att flyttas till Berga. Giggi Thomson som är rektor på Flogsta är mycket kritisk till att de i beredningen skiljer på grundskolan och särskolan.

- Alla elever har en plats på den här skolan oavsett om man har ett handikapp eller inte. Vi är inte två skolor, vi är en skola, säger Giggi Thomson.

Det var i går som den politiska majoriteten i Uppsala kom fram till att lägga ner Lyckeboskolan i Storvreta, Solskenets skola i Gränby och Bellmanskolan i Löten.

Men trots att Flogsta inte fanns med på den listan så var det inte många på skolan som jublade över beskedet. För samtidigt som grundskolan får vara kvar så tvingas särskolan att flytta till Bergaskolan från och med nästa läsår. Med 30 elever och halva personalstyrkan är det en betydande del som försvinner och lärare på skolan som upplandsnytt pratat med tycker det är helt fel att säga att Flogstaskolan bevaras, då det bara är halva sanningen.

Reporter per-henrik.johansson@sr.se

Flera av särskolans lärare varnar för att det här blir en stor försämring för eleverna och tycker att beslutsfattarna brister i kunskap när det gäller hanteringen av elever med särskilda behov.

Den uppfattningen delas även av föräldrar till elever i särskolan. Så här säger en förälder:

- Jag tycker att de visar väldig okunskap när det gäller den här sortens elever.

I tio års tid har Flogstaskolan arbetat med att bygga upp särskoleverksamheten och målet har hela tiden varit att inkludera alla - bland annat har alla elever fått lära sig lite teckenspråk så att även de som inte kan uttrycka sig i tal känner sig delaktiga. Giggi Thomson tycker det är tråkigt att det arbetet inte får fortsätta:

- Jag tycker det är oerhört viktigt att lära barn att kunna umgås med alla sorts människor.

Reporter perhenrik.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".