Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ännu inget besked om skolor i Gottsunda

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 06.50

Elever, föräldrar och lärare från skolorna i Gottsunda/Valsätraområdet fick vid torsdagskvällens möte inga klara besked om hur Uppsalas politiker ställer sig till tjänstemannaförslaget att lägga ned Bäcklösaskolan och flytta eleverna till Valsätraskolan.

- Jag tycker det är tråkigt att vi inte kan berätta, men vi behöver några dagar till på oss, sade moderaten Cecilia Forss, ordförande i barn och ungdomsnämnden, på mötet.

Gottsundaskolans matsal fylldes till bredden av elever, föräldrar och lärare med strama munnar och bestämda armar i kors och det som skulle kunna ha blivit en derbymatch i överlevnad mellan två skolor i området blev istället en gemensam kamp om att båda skolorna skulle få vara kvar.

- Personalen på Bäcklösaskolan ger sitt fulla stöd till Valsätraskolan för vi vill att båda skolorna ska vara kvar. Ska vi integrera barnen i det svenska samhället, så får ni inte lägga ned skolor i Gottsunda/Valsätraområdet. Bevara Valsätraskolan och Bäcklösaskolan! propagerade en man från Bäcklösaskolan.

Nybyggnation av villor och lägenheter i området var en annan av åhörarnas motivering till varför båda skolorna behövs framöver och oron kring hur en ihopslagning av skolorna skulle påverka klasstorleken var påtaglig.

Spekulation om friskoleplaner
Cecilia Forss blev också hårt grillad för att hon tidigare uttryckt förvåning över tjänstemännens förslag om att behålla Valsätraskolan. Det dök upp spekulationer om att det skulle vara ett bevis på alliansens planer om att göra om den till friskola. Men Cecilia Forss dementerade det.

- Vi lägger inte ned någon kommunal skola för att ge plats för en friskola. Det är viktigt att fastslå, sade hon.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet, var också på plats. Deras invändning var bland annat att besluten kring de här konkreta förslagen ska tas för fort och det var det många i publiken som stämde in i det, bland annat föräldern Laura Westberg.

- Lägga fram ett förslag sjätte december, när de ska ta beslut den nittonde? Man känner också att man inte får ärliga svar. Cecilia Forss kan inte säga något för att de inte bestämt sig. Det tror jag inte jag på, sade Laura Westberg, efter  torsdagskvällens informationsmöte om Gottsundaområdets skolor och deras framtid.

 

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".