Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsalabo JO-anmäler Försäkringskassan

Publicerat söndag 16 december 2007 kl 14.18

Efter en anmälan från en person boende inom Uppsala kommun så utreder nu JO försäkringskassans agerande då 12 000 felaktiga beslut skickades ut om ersättning.

Det är en kvinna bosatt i Uppsala kommun som JO-anmält Försäkringskassan, för att 12 000 personer i landet fått felaktiga beslut om nivån på sin ersättning från kassan efter den 1 oktober i år. Hon skriver i sin anmälan att Försäkringskassan skickat ut en ursäkt för felet, men inte i rimlig tid rättat till de felaktiga ersättningsnivåerna.

Under en veckas tid försökte hon sen förgäves att få besked om när hon skulle få sina pengar. Hon tycker att Försäkringskassan snabbt borde ha sett till att alla skulle få den ersättning de hade rätt till utan att, som hon skriver, 12 000 personer skulle behöva jaga handläggarna för att få mat på bordet.

JO har varit i kontakt med Försäkringskassan och fått bekräftat att det gått till så att 12 000 personer fått felaktiga besked om storleken på sitt aktivitetsstöd. Det skedde efter en lagändring från 1:a oktober som påverkade ersättningsnivåerna, och som Försäkringskassan inte hann med att genomföra i tid.

Försäkringskassan hävdar att ett nytt brev med korrekt information skickades ut till alla berörda kort tid efter de felaktiga, men JO kräver nu att få en uttömmande redogörelse för vad som hände och har gett försäkringskassan tid till den 21 januari att komma med sitt svar.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".