Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Protest mot regeringens syn på handikappade

Publicerat måndag 17 december 2007 kl 17.09

Politikerna gör inte tillräckligt för att perosner med rörelsehinder ska kunna ta sig fram och in i offentliga lokaler. Det menar en grupp som kallar sig Marschen för tillgänglighet.

De protesterade idag utanför riksdagen eftersom regeringen inte kommer att klassa otillgänglighet som diskriminering i lagstiftningen. Teuta Sederstedt är Styrelsemedlem i DHR Uppsala län - och hon tycker att tillgängligheten är politikernas ansvar:

-Det ligger på deras bord helt enkelt, viljan och inriktningen. Jag tror att det är viktigt med styrdokument och med sanktioner om man inte följer dem, säger Teuta Sederstedt.

Hon bor i Knivsta och där finns fortfarande stora brister menar Teuta. Det är svårt att komma upp och ner från trottoarkanter med rullstol till exempel och många affärer har trappsteg. Politikerna i Kinvsta har visat intresse men de gör inte tillräckligt menar Teuta Sederstedt:

-Viljan skulle kunna var mycket mer. Det är inte tillräckligt mycket vilja. Jag tror att det skulle kunna göras mycket mer och jag tror att den dagen när politiker själva hamnar i den situationen, att de inte har tillgång till en lokal rent fysiskt pga ett rörelsehinder eller något annat funktionshinder, den dagen kommer de förstå vidden av det.

Estelle Karlsson moderat ordförande i socialnämnden i Knivsta och hon medger att kommunen skulle kunna göra mycket mer men påminner om att man börjat med ett stort arbete att ta fram en handikapplan.

- Vi har gjort inventering hos handikappföreningarna och vi har inventerat verksamheterna. De håller vi på att sätta ihop så att vi får en rejäl handikapplan som kommer att vara färdig sista juni, berättar Estelle Karlsson.

-Hur kommer det sig att inte mer redan är gjort?

- Ja, det är ju en helt ny kommun. Vi har ju haft fyra, fem år på oss och det var mycket om skulle göras innan vi kunde ta itu med allting. Det är ju så på många områden, att vi har mycket kvar att göra, säger Estelle Karlsson.

Lisa Helgesson 
lisa.helgesson@sr.se

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".