Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

CEOS-chef: "Det är kvalitetsdata"

Publicerat tisdag 18 december 2007 kl 11.41
Forskningsrapporterna som Upplandsnytt tagit del av.

På tisdagsmorgonen kunde du höra i Upplandsnytt om den forskning som bedrivts på stresscentret CEOS i flera år, och som efter ett beslut av Datainspektionen till stora delar bryter mot personuppgiftslagen.

Den ytterst ansvarige för verksamheten, centrets ursprunglige verksamhetschef professor Bengt Arnetz, som också är en av medförfattarna till några av forskningrapporterna, säger att det handlar om kvalitetssäkring, inte forskning.

- Patienter som kommer för vidare utredning, där finns det ingen forskning gjord, vi har bara gjort kvalitétsuppföljning, säger Bengt Arnetz.

Kvalitetssäkring eller kvalitetsuppföljning av vården är något som alla vårdinrättningar, enligt Socialstyrelsens riktlinjer, ska göra. Det innebär att man gör kontroller av att resultaten av verksamheten håller god kvalitet, och ibland sammanställs detta i rapporter - rapporter som kan skickas in för publicering i tidskrifter.

Men Upplandsnytt har låtit flera oberoende experter granska vårt material och samtliga säger att de rapporter vi tagit del av inte ser ut som kvalitetssäkring, utan kort och gott forskning.

Och i en intervju med CEOS ursprunglige verksamhetschef Bengt Arnetz så bekräftar han alltså först att forskning inte bedrivits, men senare när vi upprepar frågan justerar han sitt svar.

- Vi bara följt upp kvalitetén på det vi har tillhandahållit på CEOS, ett kvalitetregister helt enkelt.

En direkt ja- eller nej-fråga, har ni forskat på de patienterna?

- Det här registret, de patienter som remitterats till oss, är bara sammanställning av kvalitétsdata.

Och ingen forskning?

- På de här patienterna har vi bara sammanställt och redovisat kvalitén i vårt omhändertagande.

Då tolkar jag det som att man inte har forskat på dem, är det korrekt?

- Jag kan bara säga att vi har sammanställt kvalitétsdata, jag kan inte svara mer på din fråga, jag tycker jag har varit tydlig.

Betyder det ja eller nej på frågan om ni har forskat på dem?

- Det här är kvalitetsdata.

Och inte forskning...?

- Det är kvalitetsdata, svarar professor Bengt Arnetz, CEOS ursprunglige verksamhetschef som numera är tjänstledig.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".