Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

CEOS-forskare: "Studier har gjorts"

Publicerat tisdag 18 december 2007 kl 16.42
1 av 2
Erik Weiman (m).
2 av 2
Etikprövningsnämndens ordförande Erik Lempert.

Tidigare i Upplandsnytt har vi berättat om den forskning som bedrivts på stresscentret CEOS i Uppsala i flera år, forskning som efter ett beslut av Datainspektionen till stora delar bryter mot personuppgiftslagen. De ansvariga på CEOS hävdar att ingen forskning överhuvudtaget bedrivits på patientuppgifter. Men när vi ringer upp forskaren Dan Hasson, som tidigare varit knuten till centret, så berättar han om forskningen.

- Ja, vi har ju studerat bland annat förekomsten av smärta och psykiatrisk morbiditet, säger Dan Hasson.

I forskning?

- Ja precis. Det har presenterats på en vetenskaplig konferens, och sen har vi skickat in en artikel till vetenskaplig tidskrift om förekomsten av smärta hos patienter med stressrelaterade besvär, berättar Dan Hasson.

I morse kunde du höra i Upplandsnytt om hur CEOS, Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress, i flera år använt data från hundratalas patienter i forskningssyfte, trots att de känsliga uppgiterna enligt ett beslut i Datainspektionen inte får användas.

Forskningen har resulterat i minst tre olika manus som skickats till vetenskapliga tiskrifter för publicering, och också en vetenskaplig poster som presenterats på en konferens i Nice. Och officiella versionen från de ansvariga har hela tiden varit att ingen forskning pågått på CEOS baserad på de remitterade patienterna.

- Ingen forskning har bedrivts med avseende på de patienter som remitteras till CEOS, sa landstingsstyrelsens ordförande moderaten Erik Weiman.

- Det är ingen forskning som bedrivits på CEOS-materialet, sa verksamhetschefen Birgitta Lanner.

Upplandsnytt har i granskningen fått tag på de forskningsstudier som skickats in för publicering och också gått igenom flera offentliga handlingar samt även pratat med flera av författarna till forskningsstudierna. Samtliga bekräftar att forskning bedrivits på CEOS-patienterna. Men professor Bengt Arnetz, som är CEOS ursprunglige verksamhetschef och numera tjänstledig, säger att de endast kvalitetssäkrat vården.

- Vi har sammanställt kvalitetsdata på patienterna enligt gällande regler.

Betyder det ja på frågan om ni har forskat på patienterna, eller nej?

- Vi har sammanställt kvalitetsdata.

Flera experter har fått granska vårt material och samtliga säger att det här inte ser ut som kvalitetssäkring, utan kort och gott forskning. Vi låter också etikprövingsnämndens ordförande Erik Lempert titta igenom materialet.

- Det här är en typiskt forskningsrapport, en abstract,  man presenterar metod och de resultat man kommit fram till. Det är som vilken forskningsrapport som helst.

Och forskaren Dan Hasson blir förvånad när han hör att den officiella versionen från landstinget och från CEOS i dag är att ingen forskning bedrivits:

- Det verkar lite konstigt, tycker jag. Hela grundtanken när vi startade CEOS var just att vi skulle kunna forska och öka kunskapen om det här viktiga området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".