Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingsråd gav felaktiga uppgifter till Datainspektionen

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 07.49
1 av 2
Erik Weiman (m).
2 av 2
Svaret till Datainspektionen.

I Upplandsnytts forsatta granskning av den olagliga forskningen på uppsalakliniken CEOS, Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress, kan vi nu berätta att flera chefer på CEOS, och även moderate landstingsrådet Erik Weiman, kommit med oriktiga uppgifter till Datainspektionen som granskat verksamheten på CEOS.

__________________________________________________

__________________________________________________

- Jag har ingen anledning att ifrågasätta de som gett mig underlaget till de uppgifter jag har gett till Datainspektionen, säger Erik Weiman.

Upplandsnytt har rapporterat om hur man på stresscentret CEOS i Uppsala, dit patienter med bland annat utmattningsdepression remitteras, i flera år forskat på patientuppgifter utan att ha laglig grund för det.

Den officiella versionen från ansvariga, och alltså till och med från landstingsstyreslens ordförande Erik Weiman (m), har hela tiden varit att man aldrig forskat på patientuppgifterna, men Upplandsnytt kunde i går presentera forskningsstudier som bevisar motsatsen. Du kunde också höra en forskare som berättade om de forskningsrapporter han författat tillsammans med kolleger och skickat in till vetenskapliga tidskrifter.

-  Ja, vi har ju studerat bland annat förekomsten av smärta och psykiatrisk morbiditet.

En av medförfattarna till en annan studie vi tagit del av är CEOS ursprunglige - numera tjänstledige verksamhetschef -professor Bengt Arnetz. Han säger att ingen forskning bedrivits på patienterna.

- Vi har bara gjort kvalitetsuppföljning.

Och ingen forskning?

- På de här patienterna har vi endast kvalitetssäkrat vården, säger Bengt Arnetz.

Men flera experter som tittat igenom materialet med oss menar att det inte rör sig om kvalitetssäkringsarbete, utan kort och gott forskning. Datainspektionen - som är den myndighet som sedan mitten av förra året granskat hur patienterna egentligen samtyckt till att CEOS får forska på deras uppgifter - har ställt ett antal frågor till landstingsstyrelsen, bland annat den raka frågan om forskning har bedrivits.

Och svaret, som är signerat landstingsstyrelsens ordförande moderaten Erik Weiman, var tydligt: Ingen forskning har bedrivits på CEOS.

Erik Janzon, jurist på Datainspektionen säger att om man kommit med oriktiga uppgifter och de påverkat deras slutgiltiga beslut så är det allvarligt.

- Om det skulle vara så att man gjort det, så är det ju allvarligt, och det är ju straffsanktionerat i Personuppgiftslagen.

Moderaten Erik Weiman:

- Vi måste ta reda på om det föreligger några missförstånd bakom det här, eller om det finns andra orsaker till att det som nu presenteras kan ses som annorlunda än det som vi hade för handen när vi svarade Datainspektionen.


 Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".