Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget startar två utredningar om CEOS

Publicerat torsdag 20 december 2007 kl 17.21

Landstinget har nu påbörjat två olika interna utredningar för att undersöka om det har bedrivits olaglig forskning på känsliga patientuppgifter vid Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress, CEOS, i Uppsala.

- Jag har tittat på Radio Upplands hemsida sedan detta blev uppmärksammat, och det är väl så att det kan vara värt att titta på för landstingets revisorer, säger landstingsrevisionens ordförande, socialdemokraten Calle Åkerstedt.

På vilket sätt ska ni titta på det?

- Vi ska framförallt försöka klarlägga vad som hänt och om det finns brister i hanteringen eller i styrningen av verksamheten.

I morse i Upplandsnytt berättade vi att Uppsala universitetet startat en egen utredning - vice rektor för vetenskapsområdet medicin och farmaci Ulf Pettersson berättade då att han gett uppdraget till prefekten på institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap att ta reda på vad som hänt och om det är forskning som bedrivits på CEOS patienter.

Landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (m) gav igår uppdraget åt landstingsdirektören att utreda och nu ska alltså också revisorerna titta på detta.

Landstingsrevisionens ordförande, socialdemokraten Calle Åkerstedt säger att revisionschefen fått uppdraget att starta en så kallad förstudie.

- Jag gissar att han redan börjat ta de kontakter som behövs för detta.

När det gäller det som vi kunnat visa, att det finns forskningsstudier gjorda, där ansvariga på CEOS menar är kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling - hur gör man för att fastställa om det är forskning eller inte?

- Sannolikt är det en flytande gräns men förhoppningsvis ska det inte vara så svårt att skilja det ena från det andra.

Vad kan en förstudie leda till i förlängningen?

- Dels en fördjupad granskning, om det behövs. Så småningom summerar revisorerna till landstingsfullmäktige i revisionsberättelsen. Ytterst är det dit vi rapporterar, säger Calle Åkerstedt.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".