Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krönika - Brottsåret 2007

Publicerat måndag 24 december 2007 kl 07.39
1 av 3
Anne Sjöblom, åklagare i Siggefora-rättegången. Foto: Pontus Lundahl, SCANPIX.
2 av 3
Den 21-årige man som knivhögg en man till döds i Finsta inför häktningsförhandlingarna i Norrtälje tingsrätt. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX.
3 av 3
I slutet på året väcktes åtal mot den kvinnliga busschaufför som körde en av olycksbussarna. Foto: Staffan Claesson/SCANPIX.

Från och med julafton och flera dagar framåt kommer Upplandnsytt att summera det år som gått. Vi inleder i dag med en krönika över brottsåret 2007, som började brutalt med ett mord redan på en av årets första dagar, under trettonhelgen, vid Siggefora camping utanför Uppsala. Men det visade sig också bli det enda mordet i Uppsala län under året, visar vår sammanställning av brottsåret 2007.

Mordet vid Siggefora camping var å andra sidan ett synnerligen brutalt mord. Två 43-åriga män lät, enligt Uppsala tingsrätts dom, en 70-årig man genomgå en plågsam dödskamp då de pressade ur honom koden till hans bankomatkonto, och Uppsala tingsrätt slog fast att det inte förelåg några förmildrande omständigheter i fallet.

Männen hade gett sig på en äldre, sjuklig och skyddslös man i syfte att berika sig på hans bekostnad, skrev tingsrätten i domen. Under rättegången gick Anne Sjöblom hårt åt en av de åtalade då hon ställde frågor om den kommunikation de båda medbrottslingarna haft på en chattsida på nätet om att plocka 70-åringen på pengar.

De båda 43-åringarna fälldes för mord och dömdes båda till tio års fängelse. Det blev alltså enda mordet i Uppsala län under 2007.

Strax utanför länsgränsen inträffade dock mordet i Finsta öster om Rimbo i april, då en 21-årig man gick till attack med brödknivar mot flera personer och dödade en man. 21-åringen dömdes till livstids fängelse.

En stor rättegång i Uppsala under 2007 gällde anklagelserna om att en 50-årig man begått över 150 sexuella övergrepp på sin dotter från det att hon var tre eller fyra år och sedan flera år framåt i tiden och dessutom filmat övergreppen. Åklagaren Thomas Bälter Nordenman var bestämd under rättegången. Straffet för 50-åringen blev också det åklagaren begärde, 14 års fängelse.

I slutet av året väcktes också åtal mot den kvinnliga busschaufför som körde en av olycksbussarna i kollisionen utanför Rasbo i februari där sex personer dödades och ytterligare flera skadades.

Svea hovrätt fastställde också i slutet av året domen mot den 53-årige jägare som för två år sedan vådasköt en annan jägare till döds under älgjakt i Dannemoratrakten. Det slutade på villkorlig dom, samhällstjänst i 75 timmar och skadestånd på 50 000 kronor till den skjutne jägarens fru och son.

Den 19-årige datahacker från Uppsala som tidigare friats av tingsrätten fick i slutet på året sin dom ändrad, och fälldes av Svea hovrätt för dataintrång och dömdes till villkorlig dom och skadestånd på 160 000 kronor för att ha tagit sig in på datorer på flera högskolor.

Stor uppmärksamhet väckte under året också rättegången mot en slöjdlärare som tappat tålamodet med en elev på Grundstensskolan i Uppsala.

Fallet var det första som prövades enligt den nya barn- och elevskyddslagen och skolverket krävde därför ett femdubbelt belopp mot det normala i skadestånd, men Uppsala tingsrätt gick på Uppsala kommuns linje och utdömde det gängse skadeståndet på 5 000 kronor. Fallet lär gå vidare och prövas i högre instans.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".