Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsala bäst på att anställa läkare

Publicerat måndag 24 februari 2003 kl 14.14
Nästan var femte läkartjänst på vårdcentralerna i landet är lediga. Men inte i Uppsala läns landsting - här saknas i dagsläget bara 8 läkare, vilket är bästa siffran i hela landet.
- Jag tror att vi har en lönenivå som är konkurrenskraftig. Den ligger i alla fall i nivå med våra grannlandsting, säger Leif Eriksson, primärvårdschef i Uppsala läns landsting. I länet saknas alltså åtta allmänläkare - vilket är 5 procent av alla tjänster som finns. Men på andra håll i landet ser verkligheten annorlunda ut. I Västernorrland och Dalarna saknas en tredjedel av läkarna. Där är mellan 40 och 50 tjänster lediga i vardera länet, visar en enkät som TT har sammanställt. Att platser är tillsatta behöver däremot inte betyda att läkartätheten är stor - samma enkät visar att det går fler patienter per läkare i uppsala än i landet i genomsnitt. - Man kan ju tycka att vi borde klara tillgängligheten när vi har så få vakanta tjänster. Vi jobbar för att bli läkartätast i landet. I dagsläget har vi 35 utbildningstjänster i gång. För några år sen var det bara tre stycken, säger Leif Eriksson. Sen måste vi arbeta med arbetsmiljön på mottagningarna för bli attraktiva som arbetsgivare.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".