Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gymnasieskola vid stall trots risk för allergier

Publicerat tisdag 25 februari 2003 kl 15.44
Miljökontoret i Uppsala säger nej till det nya gymnasiet i Läkemedelsverkets gamla lokaler. Husen ligger alldeles för nära ett häststall och risken för allergier kan vara stor. Trots det fortsätter planeringen av gymnasiet.
- Ridstallet och gymnasiet måste ligga bredvid varandra under en kort period. Det är högsta prioritering att få fram de här lokalerna, säger Stavros Giangozoglu (s), kommunalråd i Uppsala. Hösten 2004 och framåt väntas en boom av gymnasieelever i Uppsala. Att bygga en ny skola är för dyrt, men att göra om läkemedelsverkets gamla lokaler skulle bli perfekt. Läget bakom BMC är också bra med tanke på att skolans inriktning ska bli naturvetenskaplig. Problemet är stallet som ligger alldeles för nära lokalerna. Undersökningar har visat att barn är känsliga för just hästallergener. Exakt hur långt ifrån ett stall måste ligga är inte självklart - men här handlar det om alltför nära menar miljökontoret som sagt nej till planerna så länge stallet ligger kvar. Till slut kan det bli kommunfullmäktige som ändå fattar beslut om skolan ändå kan bli av. - Finns det elever med allergibesvär kommer man säkert att hitta andra lösningar, säger Stavros Giangozoglu (s). De elever som inte kan vistas i lokalerna kanske får gå i en annan skola under något år. Sedan kan de flytta tillbaka när stallet är borta. Kontakta reportern: maud.johansson@sr.se
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.