Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Beslut om socialbidrag ska tas högre upp

Publicerat tisdag 19 februari 2008 kl 08.20

Socialtjänsten i Uppsala kommer att ändra rutinerna i fall där familjer riskerar att vräkas. Det blir följden av att en 5-barnsfamilj i Sävja i förra veckan höll på att bli vräkt från sitt hem.

Att det gick så långt förklarar Siw Persson, samordnare på socialtjänsten, med att man gjort en felbedömning:

- Vi gjorde en missbedömning. Vi trodde att de åtgärder som vidtogs tillsammans med familjen skulle vara tillräckliga, för att familjen skulle få bo kvar, men det var de inte.

Exakt vilka åtgärder som då vidtogs, när det i september förra året stod klart att familjen fått en hyresskuld och riskerade bli vräkt, ja det vill Siv Persson inte gå in på med hänsyn till sekretessen. Men det som hänt har fått socialtjänsten att fatta beslut om nya rutiner där ärendet lyfts till chefsnivå.

- I framtiden kommer vi på ledninggruppsnivå att ta upp alla hyresskulder där handläggaren överväger att avslå ansökan om socialbidrag för att analysera mera vilket beslut som ska tas, Siw Persson, samordnare på socialtjänsten.

Samtidigt understryker, Siw Persson, den enskildes eget ansvar och att socialtjänsten ger ekonomiskt stöd till hyra efter prövning. Men en hyresgäst kan inte vänta sig att kommunen går in med hyra bara för att kommunen gått i borgen gentemot hyresvärden:

- Det är inte avsikten med kommunal borgen. Kommunal borgen handlar om att en person, eller ett hushåll inte får teckna ett eget kontrakt. För att de ska få en bostad kräver hyresvärden en kommunal borgen. Kommunal borgen är en förbindelse mellan hyresvärden och kommunen, säger Siw Persson.

Så om folk tror att ni går in och betalar hyresskulder, så stämmer inte det?

- Jag förstår inte hur de har fått den uppfattningen, för den informationen får man inte från oss, att vi skulle gå in och täcka hyror om det uppstod hyresskulder. Sådan information får man aldrig från oss, säger Siw Persson, samordnare inom socialbidragsenheten, socialtjänsten Uppsala kommun.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".